Μία βόλτα στην Αρχαία Αγορά

Blog

Γράφει η Ζωή-Μαρία Κόρδα

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να κάνουμε μία βόλτα κοντά στη θάλασσα ή ακόμη καλύτερα να συνδυάσουμε μπάνιο και φαγητό μαζί. Μία όμορφη εναλλακτική λύση είναι κι η επίσκεψη μας σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, καθώς χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο για τους όμορφους αρχαιολογικούς μας χώρους εντός και εκτός Αττικής.

Ένας κοντινός προορισμός για όλους μας είναι η Αρχαία Αγορά. Από πολλούς θεωρείται ακόμη και σήμερα το επίκεντρο της Αθήνας. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Τα σημαντικότερα μνημεία στον χώρο είναι η Στοά του Αττάλου(σήμερα μουσείο Αρχαίας Αγοράς), ο ναός του Ηφαίστου, η Θόλος και το Βουλευτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Ηφαίστου είναι ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαίος ναός. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκονταν δύο χάλκινα αγάλματα τους, τα οποία δεν έχουν διασωθεί. Ο ναός αποκαλείται και Θησείο λόγω μίας παλαιότερης απόδοσης, σύμφωνα με την οποία πίστευαν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Θησέα. Προφανώς θεωρείται από τους καλύτερα σωζόμενους ναούς σε δωρικό ρυθμό.

 

Ναός Ηφαίστου

Η στοά του Αττάλου βρίσκεται εσωτερικά της αρχαίας Αγοράς και σήμερα στεγάζεται το μουσείο με υπέροχα εκθέματα. Στην αρχαιότητα αποτελούσε μεγάλο εμπορικό κέντρο για τους Αθηναίους και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου Β’. Το κτίριο είναι διώροφο και συνδυάζει τον ιωνικό και δωρικό ρυθμό στους κίονες του.

 

Μετά από μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της αρχαίας Αθήνας στον υπέροχο αυτό χώρο, μπορεί κανείς να συνεχίσει τη βόλτα του στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, στο Μοναστηράκι και το Θησείο. Ειδικά τους θερινούς μήνες, η κίνηση είναι υψηλή κυρίως από τουρίστες, οι οποίοι κατακλύζουν τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους. Η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική ειδικότερα προς το βράδυ, όταν τα υπέροχα μνημεία τριγύρω φωτίζονται. Δημιουργείται η αίσθηση μίας αρχαιοελληνικής αισθητικής σε συνδυασμό με το σύγχρονο τοπίο της τωρινής διασκέδασης και των ποικίλλων επιλογών για διασκέδαση. Ανεπιφύλακτα, λοιπόν, θεωρείται από τους πιο όμορφους χώρους για επίσκεψη…

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το:
Ετικέτα: