«Η Εξεταστική πλησιάζει.... 5 tips για αποτελεσματικό διάβασμα»

Η Εξεταστική πλησιάζει. 5 tips για αποτελεσματικό διάβασμα

Blog

Γράφει η Ζωή-Μαρία Κόρδα

Στην καρδιά της άνοιξης και των υπέροχων χρωματισμών της φύσης, πολλοί φοιτητές ετοιμάζονται για την Εξεταστική του Εαρινού Εξαμήνου. Η διαφορά με την Εξεταστική του Χειμερινού Εξαμήνου είναι ότι ο καιρός ανοίγει και η δυσκολία υπάρχει στη συγκέντρωση στο διάβασμα. Κατά τη διάρκεια των Εξαμήνων, η διάθεση είναι πιο χαλαρή και το διάβασμα της τελευταίας στιγμής προκαλεί άγχος σε όλους τους φοιτητές. Οι γνωστές πρακτικές της τελευταίας στιγμής είναι η συγκέντρωση σημειώσεων, η αναζήτηση των SOS θεμάτων και οι συχνές παρακολουθήσεις της τελευταίας στιγμής.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το άγχος υπερισχύει και το διάβασμα της τελευταίας στιγμής γίνεται ανυπόφορο ή και εντελώς εξουθενωτικό; Η λύση σε όλες αυτές τις σκέψεις είναι ο σωστός προγραμματισμός. Σίγουρα, η τελευταία στιγμή δεν βοηθά κανέναν, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει μία οργάνωση εξαρχής. Αρκετοί είναι αυτοί, οι οποίοι χάνονται στις χαώδεις σημειώσεις και συχνά απελπίζονται και δεν ξέρουν από που να ξεκινήσουν.

Έτσι, τα πιο βασικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος είναι τα εξής:

1. Καλή οργάνωση.

Ναι, είναι η αλήθεια ότι η καλή οργάνωση στο διάβασμα μπορεί να σώσει τον καθένα και ειδικότερα όλους όσοι είναι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής. Καλό είναι να υπάρχει μία οργάνωση από την αρχή του Εξαμήνου, ωστόσο δεν χρειάζεται να απελπίζεται κανείς αν δεν μπορεί να το κάνει. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, η οργάνωση μετράει από ένα ήσυχο μέρος για διάβασμα μέχρι και τις σωστά δομημένες σημειώσεις

 

2. Μεθοδικότητα.

Ανάλογα τη φύση του μαθήματος, είναι καλό να υπάρχει και η ανάλογη μέθοδος διαβάσματος. Για παράδειγμα, ένα θεωρητικό μάθημα απαιτεί καλές χειρόγραφες σημειώσεις και λεπτομερές διάβασμα του βιβλίου για περαιτέρω βοήθεια. Ένα προφορικό μάθημα, χρειάζεται καλή κατανόηση των σημειώσεων και η κατάλληλη προφορική ευχέρεια ως προς τις ερωτήσεις που θα τεθούν. Γι’ αυτό το λόγο, καλό θα ήταν πριν την εξέταση να εξασκηθεί κανείς στη διαδικασία ερωτήσεων-απαντήσεων.

 

3. Καλές σημειώσεις του μαθήματος.

Καλώς ή κακώς, για το διάβασμα της τελευταίας στιγμής χρειάζονται απαραιτήτως πολύ καλές σημειώσεις. Αυτές μπορεί να είναι ατομικές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ή άλλου προσώπου, το οποίο έχει την καλή διάθεση να βοηθήσει. Παρ’όλα αυτά συνίσταται να υπάρχουν οι ατομικές σημειώσεις, οι οποίες βοηθούν καλύτερα τις ανάγκες του κάθε φοιτητή.

 

4. Συνδυαστικό διάβασμα.

Το κακό της τελευταίας στιγμής είναι ότι είναι δύσκολο να κατανοηθούν κάποιες έννοιες που συχνά βρίσκονται στις σημειώσεις ή το βιβλίο. Η στείρα αποστήθιση δεν βοηθά, αντίθετα η συνδυαστική σκέψη  μπορεί να αποφέρει καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα. Για πράδειγμα, συναντά κανείς μία έννοια από τις σημειώσεις ή το βιβλίο που δεν μπορεί να κατανοήσει ή δεν θυμάται από την παράδοση και δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ερώτησης προς τον καθηγητή. Τι συμβαίνει τότε; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι  να ψάξει  αυτή την έννοια στο Διαδίκτυο και αν δεν τον καλύπτει μία πηγή , μπορεί να ψάξει σε άλλη . Ίσως αυτή η μέθοδος φαντάζει λίγο χρονοβόρα, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει σωστή μέθοδο κατανόησης και καλής επίδοσης στο μάθημα.

5. Καθαρό μυαλό χωρίς άγχος.

Είναι γεγονός πως η έλλειψη συγκέντρωσης και το άγχος δεν βοηθούν στην εξεταστική. Έτσι, λίγες μέρες προτού την Εξεταστική μπορεί κανείς να βρει το μέρος που του αρέσει να διαβάζει(προσωπικός χώρος, βιβλιοθήκη, ήσυχα καφέ) και να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μέσα(σημειώσεις, βιβλία, υπολογιστής, υπογραμμιστές κα). Και όλα αυτά με έναν καφέ της αρεσκείας του για τους λάτρεις ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα σε συνδυασμό με ένα καλό γεύμα. Η καλή επίδοση σε ένα μάθημα εξαρτάται και από την ισορροπημένη διατροφή του ατόμου κατά την διάρκεια της εξεταστικής.

 

Tα πέντε βήματα είναι ενδεικτικά και σίγουρα μπορεί να τα ενσωματώσει κανείς στο δικό του ρυθμό διαβάσματος. Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας για την Εξεταστική, αν εσύ ο ίδιος δεν θέλεις να ασχοληθείς. Τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν κάποιον αρκεί να υπάρχει θέληση, όρεξη και οργάνωση. Αν δεν υπάρχουν αυτά, το διάβασμα σίγουρα γίνεται λίγο βασανιστικό. Οπότε ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινάει κανείς με θετικές σκέψεις και η επιτυχία στο μάθημα θα έρθει…

 

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το:
Ετικέτα: