Mία ανοιξιάτικη βόλτα προς Φιλοπάππου

Blog

 

Ένα όμορφο οδοιπορικό στην Αθήνα ξεκινάει γύρω από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου. Μία τεράστια έκταση πρασίνου ξεπροβάλλει ως δια μαγείας ανάμεσα στις τεράστιες πολυκατοικίες της Αθήνας.Γύρω από τον λόφο Φιλοπάππου ή λόφο Μουσών εκτείνονται οι συνοικίες Κουκάκι, Πετράλωνα, Ακρόπολη και Θησείο. Μάλιστα στη νότια πλευρά του βρίσκεται το θέατρο Δώρα Στράτου.

Στην κορυφή του δεσπόζει το ταφικό μνημείο του Φιλοπάππου που χρονολογείται στο 114-116 μ.Χ.Ειδικότερα, κτίστηκε από τους Αθηναίους προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη της πόλης των Αθηνών, εξόριστου ηγεμόνα της Κομμαγηνής, Ιουλίου Αντιόχου Φιλoπάππου, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έγινε Αθηναίος πολίτης αναλαμβάνοντας δημόσια και θρησκευτικά αξιώματα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, κτίσθηκε στην ίδια θέση όπου παλαιότερα είχε ταφεί ο Μουσαίος. Το μνημείο περιλάμβανε τον ταφικό θάλαμο και είναι κτισμένο από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Το μνημείο χωρίζεται σε δύο ζώνες.

1)Η πρώτη ζώνη καταλαμβάνεται από ζωφόρο, όπου εικονίζεται ο Φιλόπαππος σε άρμα με συνοδεία ραβδούχων. Πρόκειται για απεικόνιση ενός πραγματικού γεγονότος, για το οποίο ο Φιλόπαππος θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα περήφανος: την ανάρρησή του στο αξίωμα του Ρωμαίου Υπάτου, το 109 μ.Χ.

2)Η δεύτερη διαμορφώνεται σε κόγχες. Στην κεντρική κόγχη απεικονίζεται ο Φιλόπαππος σε θρόνο με την επιγραφή «ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΣ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΒΗΣΑΙΕΥΣ» και στην αριστερή, σύμφωνα με την επιγραφή, ο παππούς του «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ». Στη δεξιά, που δεν διασώζεται, απεικονιζόταν ο ιδρυτής της δυναστείας «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΣΕΛΕΥΚΟΣ ΝΙΚΑΤΩΡ». Το θέαμα από κόντα σίγουρα συναρπάζει τον επισκέπτη, ενώ περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται κάτω από το μνημείο.

 

Λίγο πιο κάτω από το μνημείο αυτό, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει το λόφο της Πνύκας. Βρίσκεται στη μέση  των ακραίων υψωμάτων, του λόφου Νυμφών (βόρειο άκρο) και του λόφου Φιλοπάππου (νότιο άκρο). Εκεί συγκαλούσε συνελεύσεις η Εκκλησία του Δήμου και όλοι οι Αθηναίοι πολίτες έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις για την πόλη τους. Από το αρχαίο βήμα του ιερού χώρου αυτού αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης και πολλά χρόνια αργότερα επί τουρκοκρατίας ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Στον ίδιο χώρο και προς το κεντρικό σημείο του λόφου προς τα κάτω δεσπόζει η όμορφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Ο ναός κτίστηκε κατά την τουρκοκρατία και αναστηλώθηκε το 1955. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα του ναού οφείλεται σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 1658. Ο φρούραρχος της Ακρόπολης Γιουσούφ είχε τοποθετήσει στα Προπύλαια της Ακρόπολης ένα μεγάλο κανόνι (λουμπάρδα) με στόχο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου να κανονιοβολήσει το ναό και τους πιστούς. Όμως ξέσπασε καταιγίδα και ένας κεραυνός έπεσε στην πυριδαταποθήκη με αποτέλεσμα από την έκρηξη να σκοτωθεί ο Γιουσούφ και η οικογένειά του.

Συνεπώς, η έκταση μέσα στην οποία εκτείνεται ο λόφος Φιλοπάππου  εμπεριέχει μνημεία  από την αρχαία, ελληνιστική και τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Πέρα του ότι αποτελεί ένα χώρο ξεκούρασης και γαλήνης από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, με μία απλή βόλτα μπορεί εύκολα να ταξιδέψει κανείς στην ιστορία του παρελθόντος. Οπότε ένας όμορφος περίπατος με παρέα μπορεί να αποτελέσει ένα συνδυασμό σωματικής και πνευματικής άσκησης.

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το:
Ετικέτα: