Η Επικίνδυνη Κατάσταση στα Δημόσια Σχολεία της Ελλάδας: Προβλήματα και Προκλήσεις

Η Επικίνδυνη Κατάσταση στα Δημόσια Σχολεία της Ελλάδας: Προβλήματα και Προκλήσεις

Blog Νέα / Ειδήσεις
Γράφει η Νατάσα Παπαδοπούλου

Αν και η πρόσβαση σε πηγές είναι περιορισμένη, είναι σημαντικό να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας στα κτήριά τους και την επικίνδυνη κατάσταση που ενδέχεται να δημιουργείται για δασκάλους και μαθητές.

Πολλά δημόσια σχολεία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγειονομικής ασφάλειας. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές για να υποστηρίξουν αυτήν την παρατήρηση, αναφέρονται περιστατικά όπου  η καθαριότητα δεν ήταν πάντα ικανοποιητική. Αυτό αποτελεί ανησυχητικό πρόβλημα στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει ενδοσχολικές ιώσεις και μολύνσεις αλλά και να προστατεύσει την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε γενικότερα πλαίσια.

Επίσης, πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομής, όπως σπασμένα παράθυρα, υγρασία, ανεπαρκείς συστήματα θέρμανσης και ψύξης, καθώς και προβλήματα με τα δάπεδα και τους τοίχους. Τα περιστατικά όπου μαθητές έχουν τραυματιστεί λόγω κατεστραμμένων σκαλοπατιών ή χαλαρής πρόσβασης σε επικίνδυνες περιοχές υπογραμμίζουν την ανάγκη για επενδύσεις στην ανακαίνιση και συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όπου μαθητές ή εκπαιδευτικοί έχουν τραυματιστεί λόγω της κακής συντήρησης των σχολείων. Για παράδειγμα, σε ένα σχολείο στην Αττική, ένας μαθητής κινδύνεψε να σκοτωθεί όταν έπεσε από ύψος 6 μέτρων λόγω υποχώρησης μιας κακοφτιαγμένης περίφραξης. Σε άλλο περιστατικό, ένας μαθητής έχασε το δάχτυλό του σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη όταν η πόρτα τού έπιασε το χέρι. Επίσης, στο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ήταν θέμα τύχης που δεν σημειώθηκε θάνατος λόγω της ακαταλληλότητας των δημόσιων υποδομών . Σε άλλο περιστατικό στην Κρήτη, μια καθηγήτρια τραυματίστηκε όταν ένας σχολικός πίνακας έπεσε πάνω της. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τις άθλιες υποδομές των σχολείων, αναφέροντας προβλήματα όπως η έλλειψη αντισεισμικού ελέγχου και οι κακοτεχνίες.

Επιπλέον, υπήρξαν ανησυχητικές αναφορές σχετικά με την ασφάλεια στα δημόσια σχολεία. Περιστατικά εκφοβισμού, εκδηλώσεις βίας και παραβίαση της ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών έχουν αναφερθεί, προκαλώντας ανησυχία για το κλίμα εργασίας και την ασφάλεια στα σχολεία.

Συνολικά, η επικίνδυνη κατάσταση στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας απαιτεί αντίδραση και επενδύσεις για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, καθώς και για την προστασία της ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αυτά τα προβλήματα απαιτούν την προσοχή των αρμόδιων αρχών και την υποστήριξη της κοινωνίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας όλων όσοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: