Πασχαλινά έθιμα

Πασχαλινά Έθιμα

Blog Νέα / Ειδήσεις

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά Πασχαλινά έθιμα ανά την Ελλάδα. Πρώτα θα αναφερθούμε στα πιο γνωστά έθιμα και τον συμβολισμό τους.

  1. Μ. Πέμπτη: Βάψιμο κόκκινων αυγών

Το βάψιμο των αυγών, ειδικά το κόκκινο χρώμα είναι σύμβολο της ζωής και του αίματος. Το αυγό δε, συμβολίζει την καινούρια ζωή και την αναγέννηση της φύσης και του σύμπαντος. Από Χριστιανικής άποψης το αυγό συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Χριστού που μέσα έχει τη Ζωή και αντιπροσωπεύει την ανάσταση.

 

 

  1. Μ. Παρασκευή: Η μεταφορά του επιταφίου

Ο επιτάφιος είναι μια εικόνα κεντητή ή ζωγραφισμένη πάνω σε ύφασμα που αποτυπώνει τον Χριστό μετά την αποκαθήλωση απ’ το Σταυρό να προετοιμάζεται του για την ταφή του. Στην αναπαράσταση συχνά θρηνεί γύρω του η Παναγία ή και άλλοι όπως ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης. Παλαιότερα, η λέξη αυτή ήταν ένας λόγος με τον οποίο τιμούσαν τους νεκρούς λίγο πριν την ταφή τους και σήμερα αντιπροσωπεύει επίσης ολόκληρη την εκκλησιαστική τελετή της Μ. Παρασκευής.

 

 

  1. Μ. Σάββατο 
    • Λαμπάδα

Η λαμπάδα είναι σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού που θα φωτίσει τις ψυχές μας και το οποίο μοιράζει ο Ιερέας λέγοντας ‘’Δεύτε λάβετε φως’’. Με τη λαμπάδα μεταφέρουμε το Άγιο Φως  από την εκκλησία στα σπίτια μας και σχεδιάζουμε το σχήμα του Σταυρού στην κεντρική πόρτα του σπιτιού για καλή τύχη.

 

    • Τσούγκρισμα αυγών

Μετά τις δώδεκα τσουγκρίζουμε τα αυγά λέγοντας ‘’Χριστός Ανέστη’’ ή απαντώντας ‘’Αληθώς Ανέστη’’. Τα αυγά που δεν σπάνε είναι το σύμβολο της Ανάστασης ενώ αυτά που δεν τα καταφέρνουν στην αναμέτρηση είναι συμβολικά οι πύλες της κόλασης τις οποίες η Ανάσταση του Χριστού τις καταστρέφει. Μεταφορικά, το κέλυφος αναφέρεται στις αμαρτίες και τον θάνατο που παύουν να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους με την δύναμη της ανάστασης του Χριστού.

 

 

    • Πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα ή άλλες μορφές κρότου χρησιμοποιούνται για να διασπείρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης αλλά και επειδή θεωρείται πως το φως που βγαίνει από τα πυροτεχνήματα είναι ευεργετικό και μαζί με τον κρότο, διώχνουν κάθε μορφής κακό.

 

 

  1. Κυριακή του Πάσχα

Μετά λοιπόν από τη διασπορά του χαρμόσυνου αυτού μηνύματος της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα χαράς, γιορτής και απελευθέρωσης όπου περιλαμβάνει άφθονο φαγητό, μουσική και χορό.

 

Έθιμα του Πάσχα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά έθιμα στην Ελλάδα ανά περιοχή. Εδώ συγκέντρωσα κάποια τα οποία θεώρησα πιο φαντασμαγορικά.

  • Το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας θεωρείται αυτό της Κέρκυρας. Ονομάζεται ‘’Μπότηδες’’ και περιλαμβάνει το πέταγμα πήλινων αγγείων από τα μπαλκόνια. Εδώ ο κυριότερος συμβολισμός είναι αυτός του κρότου που διώχνει καθετί κακό. Όμως, καθώς οι κανάτες αυτές φτιάχνονται από χώμα, βάφονται κόκκινες και κατά τη δημιουργία τους πέρασαν από φωτιά, τις γεμίζουν με νερό και τις πετάνε στον αέρα, συνδυάζουν και συμβολίζουν και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.

 

 

  • Τα πυροτεχνήματα είναι συχνό φαινόμενο το βράδυ της Ανάστασης. Στη Χίο όμως, ο συνδυασμός των πυροτεχνημάτων, των κρότων και τον πυροβολισμών που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα καθιστά τον Ρουκετοπόλεμο ένα από τα πιο γνωστά και αξιοσημείωτα έθιμα της Ελλάδας.

 

 

  • Ένα έθιμο που αφορά πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας όπως την Άρτα, τις Σέρρες, τη Μήλο και την Κρήτη είναι το λεγόμενο Κάψιμο του Ιούδα. Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου οι κάτοικοι φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, συνήθως από διάφορα ρούχα, το κρεμάνε σε μια κρεμάλα και το βράδυ της Ανάστασης το καίνε.

 

 

  • Ένα ακόμα έθιμο σε αρκετές περιοχές, όπως το Λεωνίδιο Αρκαδίας, είναι τα ‘’αερόστατα’’. Το έθιμο περιλαμβάνει αερόστατα, σε μια πληθώρα χρωμάτων και μεγεθών, στα οποία τοποθετούν στο κάτω μέρος τους ένα πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο, το ανάβουν με το Άγιο φως και τα αφήνουν στον ουρανό.

 

 

Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το:
Ετικέτα: