Χρήστος Σταϊκούρας

Απάντηση Υπουργού Οικονομικών στην αναφορά του Βουλευτή Πέλλας κ. Καρασμάνη

Νέα / Ειδήσεις

Την 1η Απριλίου του 2022 ο Βουλευτής Πέλλας κ. Καρασμάνης Γεώργιος κατέθεσε αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τα αιτήματα των αποφοίτων από προγράμματα σπουδών μέσω κολλεγίων έπειτα από επιστολή του Συλλόγου Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων.

Η αναφορά ήταν προς του Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Χθες, Μεγάλη Δευτέρα εστάλη στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στην εν λόγω αναφορά. Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

«ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ.2005/1-4-2022 αναφορά
Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2005/1-4-2022 αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ.
Γ.Καρασμάνης , σας γνωρίζουμε ότι τα τιθέμενα ερωτήματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των
Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.»

 

Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων που συνοδεύει την Αναφορά του κ. Καρασμάνη, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανήκει στους επαγγελματικούς φορείς που είναι οργανωμένοι σε ΝΠΔΔ και φέρουν σθεναρή αντίσταση/αντίδραση στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, πολλάκις ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχει ταχθεί ενάντια στην αποδοχή στην επαγγελματική ισοδυναμία και με κάθε ευκαιρία αναφέρει ότι δε θα γίνει αποδεκτή από το Επιμελητήριο.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το οποίο ιδρύθηκε το 1980 με το Νόμο 1100. Όπως, μπορεί ο καθένας να διακρίνει από το Νόμο ίδρυσης του επιμελητηρίου, στο Κεφάλαιο Α και Άρθρο 1, «Συνιστάται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε)”. Το Ο.Ε.Ε εδρεύει στην Αθήνα και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας».

Ταυτόχρονα, ο ιδρυτικός νόμος του ΟΕΕ, δεν αναφέρει κάπου ότι έχει το δικαιώμα επιλογής της εφαρμογής ή μη της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τελικά, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομικών ή όχι; Είναι διατεθειμένος ο Υπουργός να αλλάξει την απάντηση και να ζητήσει εξηγήσεις από τη Διοίκηση του ΟΕΕ για μη εφαρμογή της νομοθεσίας;

Το παραπάνω θέμα αφορά χιλιάδες αποφοίτους οι οποίοι στερούνται παρανόμως τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Θα αναλάβουν επιτέλους οι υπέυθυνοι τις ευθύνες τους;

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: