Φροντίδα αυτοκινήτου ενόψει καλοκαιρινών διακοπών

Φροντίδα αυτοκινήτου ενόψει καλοκαιρινών διακοπών

Blog

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οδεύουμε προς το καλοκαίρι και οι περισσότεροι έχουμε αρχίσει ήδη να σκεφτόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το καλοκαίρι όμως είναι σκληρή εποχή όχι μόνο για τον οδηγό και τους επιβάτες αλλά για όλο το αυτοκίνητο. Πιέσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες δέχονται η μηχανή, το χρώμα, τα ελαστικά, οι αγωγοί αέρα, οι ιμάντες, τα σωληνάκια… τα πάντα.

Για όλα τα παραπάνω ετοιμάσαμε για σας κάποιες βασικές συμβουλές που θα κάνουν την (καλοκαιρινή) ζωή σας ευκολότερη.

 

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΟ

Η μηχανή είναι από τα σπουδαιότερα μέρη του οχήματός μας. Από εκεί θα ξεκινήσουμε τον έλεγχό μας για να περιορίσουμε τον κίνδυνο αναμονής οδικής βοήθειας κάτω από το λιοπύρι.

1.  Υγρά ψυγείου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία της μηχανής, είναι η αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος ψύξης. Σηκώστε το καπό  και ελέγξτε τη στάθμη των υγρών του κυκλώματος ψύξης, που θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τα σωστά αντιψυκτικά. Ελέγξτε με προσοχή και το ίδιο το ψυγείο για την περίπτωση διαρροής.

2.  Υγρά φρένων

Τα φρένα είναι η ασφάλειά μας, η δική μας και των αγαπημένων μας. Πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο φορτωμένο μας αμάξι όποτε χρειαστεί. Ελέγξτε τη στάθμη στο δοχείο υγρών φρένων. Αν τη βρείτε κάτω από το όριο, δύο είναι οι αιτίες:  είτε η στάθμη χαμήλωσε από τη φθορά των υλικών τριβής (τακάκια), είτε έχουμε  διαρροή. Συμπληρώστε μόνο  αν διαθέτετε τον σωστό τύπο υγρών που ο ορίζει ο κατασκευαστής και κρατήστε σημείωση για επανάληψη του ελέγχου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το πλησιέστερο συνεργείο.

3.  Συντήρηση κλιματιστικού

Όπως και ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας έτσι και το κλιματιστικό χρειάζεται ετήσια συντήρηση πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν για να έχουμε την μέγιστη απόδοση τις πολύ θερμές ημέρες της περιόδου. Συντήρηση στο τόσο σημαντικό “αξεσουάρ” του αυτοκινήτου μας σημαίνει ότι φροντίζουμε τον έλεγχο απόδοσης, εξαγωγή και επανατοποθέτηση ψυκτικού υγρού όταν απαιτείται, ψεκάζουμε και καθαρίζουμε με σπρέι απολύμανσης τον εξατμιστή και αντικαθιστούμε το φίλτρο καμπίνας επιβατών για εξαφάνιση των μικροοργανισμών και των δυσάρεστων οσμών.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΡΗ

  • Γυάλισμα αμαξώματος

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι υπεριώδεις ακτίνες καταπονούν το χρώμα του αυτοκινήτου, ειδικά όσα διαθέτουν σκούρο χρώμα. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν απίστευτη αντοχή σε αυτού του είδους την πίεση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το χρώμα τους δε χρειάζεται προστασία. Θα σας συμβουλεύαμε να πλύνετε προσεκτικά το αυτοκίνητο εξωτερικά, χρησιμοποιώντας σαμπουάν που περιέχει κερί. Στη συνέχεια αφιερώστε αρκετό χρόνο στην αφαίρεση ανεπιθύμητων λεκέδων όπως ρετσίνια και κουτσουλιές. Ολοκληρώστε καλύπτοντας την όλες τις επιφάνειες με γυαλιστική κρέμα και τρίψτε με κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας βαμβακερό πανί.

  • Κάλυμμα παρμπρίζ

Ξέρουμε ότι δεν είναι βολική η χρήση κουκούλας σε ολόκληρο το αυτοκίνητο, ειδικά στις μικρομετακινήσεις μας. Ένα (εξωτερικό) κάλυμμα για το παρμπρίζ όμως που δεν θα επιτρέπει στις ακτίνες του ηλίου να εισχωρήσουν στο ταμπλό, μετατρέποντας την καμπίνα σε φούρνο, είναι άκρως απαραίτητο. Συμπληρωματικά, θα σας συμβουλεύαμε να προμηθευτείτε και σκιάδια των (πίσω) πλαϊνών τζαμιών, τα οποία θα κάνουν το ταξίδι στην Εθνική Οδό πιο άνετο.

  • Ελαστικά.

Αφού βεβαιωθούμε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας δεν χρήζουν αντικατάστασης (φθορά), ελέγχουμε την πίεση του αέρα, που δεν πρέπει να είναι ούτε χαμηλότερη ούτε υψηλότερη από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής. Συνήθως οι πιέσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου μας αναγράφονται σε ταμπελάκι στο τελάρο της πόρτας του οδηγού

 

ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΟΥ

  • Λεκέδες από στάθμευση σε σκιά δένδρων

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από την προστασία ενός πυκνού φυλλώματος, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες.

Δυστυχώς όμως η χαρά της επιβίβασης σε ένα αυτοκίνητο που “δεν βράζει”, συχνά συνοδεύεται από εκπλήξεις όπως σταγόνες ρετσινιού (κωνοφόρα), κόλλας (λεύκες) ή κουτσουλιών από τα πουλιά.

Λύση: Επάλειψη με υγρό νανοτεχνολογίας! Ένα εντελώς ακίνδυνο υγρό (είναι στην ουσία αλκοόλη) που αποκρούει όλες τις βρωμιές. Με “νανοπροστασία”, όλα τα παραπάνω φεύγουν με λίγο νερό!. Η βρωμιά δεν μπορεί να “ριζώσει”. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε και τις ζάντες, που ξέρουμε πολύ καλά πόσο επίμονα κάθεται η μαύρη σκόνη λόγω χρήσης των φρένων.

  • Υαλοκαθαριστήρες.

Αν και το καλοκαίρι δεν έχουμε βροχοπτώσεις, δεν αποκλείεται να πέσουμε σε κάποια έκτακτη μπόρα και να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τους υαλοκαθαριστήρες μας.

Λύση: Αν έχουν φθαρεί τους αντικαθιστούμε για να αποφύγουμε και τη φθορά του παρμπριζ.

 

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: