10 tips για να πετύχει το τέλειο ψήσιμο Οβελία

10 tips για να πετύχει το τέλειο ψήσιμο Οβελία

Blog

Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει κι εμείς βρήκαμε τις 10 καλύτερες συμβουλές για ένα λαχτιριστό Οβελία.

 

1. Τοποθετούμε το αρνί σε πάγκο, περνάμε τη σούβλα από την ουρά και τη βγάζουμε από το κεφάλι. Δένουμε πρώτα τα χεράκια μεταξύ τους και ύστερα τα στερεώνουμε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα και γύρω από το σβέρκο του αρνιού. Ύστερα δένουμε τα ποδαράκια μεταξύ τους και τα στερεώνουμε με τον σπάγκο πάνω στη σούβλα.

2. Έπειτα παίρνουμε μια χοντρή σακοράφα και χοντρό (κερωμένο) σπάγκο. Κάνουμε έναν κόμπο στην άκρη της κλωστής και την περνάμε με τη σακοράφα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που τελειώνει ο ώμος του αρνιού και προς τα μέσα.

3. Πιάνουμε με τον σπάγκο τη σούβλα και τη σπονδυλική στήλη και τρυπώντας ξανά το αρνί με τη σακοράφα βγάζουμε την κλωστή πάλι έξω. Αφήνουμε τον κόμπο χαλαρό και κάνουμε μια χιαστί βελονιά περνώντας πάλι την κλωστή μέσα και ξαναβγάζοντάς την έξω.

4. Δένουμε την κλωστή, κάνουμε κόμπο και κόβουμε την κλωστή στερεώνοντας το αρνί πάνω στη σούβλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια βελονιά στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που αρχίζει το μπούτι του αρνιού. Αν είναι μεγάλο το αρνί κάνουμε μια χιαστί βελονιά και στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης.

5. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ μπόλικο χοντρό αλάτι και πιπέρι φρεσκοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το εσωτερικό του αρνιού. Μην το λυπηθείτε. Το ρίχνουμε με τις χούφτες. Δεν το αλατίζουμε εξωτερικά. Ράβουμε με τον σπάγκο και τη χοντρή βελόνα την κοιλιά του αρνιού.

6. Το ράψιμο πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

7. Το αρνάκι είναι έτοιμο πλέον για ψήσιμο. Το γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί και το αφήνουμε να στραγγίσει.

8. Το ψήσιμο είναι θέμα εμπειρίας. Τα κάρβουνα και η φωτιά που θα ανάψετε πρέπει να είναι αρκετά για να μη σβήσει η φωτιά και να φτάσει να ψηθεί σωστά το αρνί. Στο κέντρο να είναι λιγότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι άδειο, μόνο παϊδάκια και κοιλιά. Πάνω και κάτω πρέπει να είναι περισσότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι τα μπούτια και τα χεράκια κι υπάρχει το περισσότερο κρέας.

9. Στερεώνουμε λοιπόν τη σούβλα πάνω απ’ τη φωτιά, αρχικά πιο ψηλά και στην αρχή τη γυρίζουμε γρήγορα, για να μην αρπάξει το αρνί. Σταδιακά μειώνουμε ταχύτητα περιστροφής και κατεβάζουμε το αρνί πιο χαμηλά. Για το γύρισμα καλό είναι να πάρετε το ειδικό μοτεράκι που θα κάνει τη δουλειά μόνο του στην ταχύτητα που θα το ρυθμίσετε.

10. Το ψήσιμο για ένα μέτριο αρνί διαρκεί περίπου 3-4 ώρες σε εξωτερικό χώρο και 2 – 2,5 ώρες σε εσωτερικό. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα.

 

Καλό ψήσιμο και καλό Πάσχα!

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: