Εμπρός πίσω ολοταχώς
Αναστάτωση επικρατεί για ακόμη μια φορά στον χώρο της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δρομολογεί την επαναφορά των ΤΕΙ μέσω των ΑΕΙ. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, οι σπουδές στην Ελλάδα αντί να βελτιώνονται όλο και χειροτερεύουν. Εμπρός πίσω λοιπόν το σύνθημα της Υπουργού Παιδείας που προτιμά να βλέπει μια πλήρως υποβαθμισμένη εκπαιδευτική κοινότητα αλλά ταυτόχρονα διατυμπανίζει την επιτυχία της σύναψης συνεργασιών με Αμερικάνικα Πανεπιστήμια για δίμηνα προγράμματα.
Ο χώρος της Παιδείας είναι ένα χάος εδώ και δεκαετίες. Κανένας Υπουργός δεν είχε και δεν έχει τη βούληση και το πολιτικό θάρρος να την εκσυγχρονίσει. Ένας ακαδημαϊκός χάρτης αποκλειστικά για λίγους και εκλεκτούς και ο νοών νοείτο.
Ανάμεσα σε αυτό το χάος προσπαθούν να επιβιώσουν οι απόφοιτοι μέσω ελληνικών κολλεγίων. Για μία ακόμη φορά το μέλλον είναι δυσοίωνο. Με την επαναφορά των ΤΕΙ διάρκειας τριών ετών, οι πιθανότητες να αλλάξει και η λογική αναγνωρίσεων από το ΑΤΕΕΝ είναι όλο και περισσότερες. Έχοντας σα δεδομένο ότι ένας άνθρωπος αποφασίζει κατά το δοκούν, χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο και χωρίς καμία εποπτεία, είναι σίγουρο ότι ξαφνικά οι αποφάσεις θα λαμβάνουν ισοδυναμία με τα νέα τμήματα των ΤΕΙ. Με ποια λογική; Μα φυσικά δεν υπάρχει καμία λογική στον τρόπο που γίνεται η επαγγελματική αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ. Δεν υπάρχει καμία λογική όταν το ίδιο πτυχίο λαμβάνει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας στις 10 Μαρτίου αλλά στις 11 Μαρτίου το ίδιο πτυχίο δε λαμβάνει αναγνώριση και δίνονται αντισταθμιστικά μέτρα 6 μαθημάτων.
Αντί να λύνονται τα προβλήματα δημιουργούνται και άλλα. Παιδεία στο έλεος του κάθε δημόσιου υπαλλήλου ο οποίος αποφασίζει δίνοντας δικές του ερμηνείες στους νόμους και τις οδηγίες. Φυσικά αυτά μόνο στην Ελλάδα τα συναντά κάποιος. Η δημιουργική ασάφεια σε όλη της το μεγαλείο.
Πόσο καιρό ακόμα θα ανέχεται ο κόσμος την αλλοπρόσαλλή συμπεριφορά του ΑΤΕΕΝ; Πόσα χρόνια χρειάζεται η Υπουργός για να εκδώσει διευκρινιστικές εγκυκλίους;
Ερωτήματα που θα μείνουν για χρόνια αναπάντητα.