Πανελλήνιες: Η αρχή των πάντων ή μήπως όχι;

Πανελλήνιες: Η αρχή των πάντων ή μήπως όχι;

Blog Νέα / Ειδήσεις

Αρθρογραφεί η Ζωή-Μαρία Κόρδα

 

Τον καιρό αυτό χιλιάδες υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα προετοιμάζονται για την είσοδο τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ και χρόνια, ο θεσμός των Πανελληνίων καλά κρατεί με ορισμένες διαφοροποιήσεις από τότε που θεσμοθετήθηκε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλοί υποψήφιοι καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια κάθε χρόνο, ώστε να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους.

Ωστόσο, οι λίγες θέσεις εισακτέων που προσφέρουν τα πανεπιστήμια, οι συγχωνεύσεις και τα δύσκολα θέματα των εξετάσεων αποτελούν παράγοντες που δυσανασχετούν το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων. Τα δύο τελευταία χρόνια του σχολείου περνούν με απανωτές ώρες διαβάσματος και εξαντλητικών ωρών πάνω από ένα βιβλίο. Το άγχος και η απογοήτευση μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη ψυχολογία του υποψηφίου, ώστε να μην φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν τις Πανελλήνιες ως την αρχή των πάντων, αλλά καλό είναι υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να περιγραφούν στις επιμέρους προτάσεις:

 

Δεν πειράζει αν δεν πέτυχα την πρώτη επιλογή μου

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις μετά τις εξετάσεις. Καλό είναι να συμπληρώνεται με τις προτιμήσεις του υποψηφίου και όχι τόσο με βάση τα μόρια που έχει γράψει. Ακόμα κι αν δεν φθάνει στα μόρια την  πρώτη  σχολή προτίμησης του , καλό είναι να συμπληρωθεί από τις πρώτες στο μηχανογραφικό.

 

Αν δεν καταφέρω να πιάσω τη σχολή στην Αθήνα, υπάρχει η δυνατότητα για σπουδές σε επαρχιακό τμήμα

Παρόλο που οι εποχές είναι δύσκολες και οικονομικά δυσχερείς, υπάρχουν αξιόλογα τμήματα στην επαρχία με σπουδαία προγράμματα σπουδών. Η σίτιση και το κατάλυμα μπορεί να προσφερθεί από το εκάστοτε τμήμα, εάν ο υποψήφιος πληροί ορισμένα κοινωνικά κριτήρια. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλό να γίνεται μία έρευνα, προτού αποκλείσει κανείς μία σχολή.

 

Αν δεν πετύχεις με την πρώτη, υπάρχει η δυνατότητα να δώσεις και δεύτερη χρονιά

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν δεν πετύχεις με την πρώτη φορά. Η σχολή της επιλογής σου θα βρίσκεται εκεί και εσύ έχεις φυσικά τη δυνατότητα να πετύχεις, αφού έχεις εξοικειωθεί με τις εξετάσεις την πρώτη φορά.

 

Αν δεν θες να μπεις στη διαδικασία αυτή ξανά, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις

Πέρα από τα δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας, υπάρχουν τα ιδιωτικά κολλέγια ή ΙΕΚ και δημόσια ΙΕΚ. Με την εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί εύκολα να αναζητήσει κανείς τα προγράμματα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν ή ακόμη καλύτερα να επικοινωνήσουν αυτοπροσώπως. Μάλιστα κάποια κολλέγια αποτελούν παραρτήματα και ξένων πανεπιστημίων για όλους όσοι θέλουν κι κάποιο πτυχίο από πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

 

Συνεπώς, αν και οι Πανελλήνιες αποτελούν μία στρεσογόνα κατάσταση  για τους υποψηφίους, πλέον υπάρχουν κι άλλες διέξοδοι ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση. Η πάγια αντίληψη των παλιών να εισαχθεί κανείς σε μία σχολή, έχει πλέον ξεπεραστεί. Το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίσει κανείς με τι θα ήθελε να ασχοληθεί μελλοντικά. Κι αν ακόμη δυσκολεύεται με αυτή την απόφαση, πολλές φορές παρέχεται στους μαθητές της Τρίτης Λυκείου η δυνατότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους τους υποψήφιους, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα αναμετρηθούν με τα θέματα των Πανελληνίων, είναι να παραμείνουν ψύχραιμοι. Γιατί οτιδήποτε ονειρεύονται, μπορούν να το καταφέρουν με προσπάθεια και επιμονή…!

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το:
Ετικέτα: