Δεν πέρασα στις πανελλήνιες. Είναι επιλογή το κολλέγιο ή να φύγω στο εξωτερικό;

Blog Νέα / Ειδήσεις

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν την πιο αγχώδη περίοδο στη ζωή ενός παιδιού και της οικογένειάς του. Είναι η περίοδος που, φαινομενικά, κρίνει το μέλλον του. Σε λίγο καιρό, μαθητές και γονείς ξεκινούν την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών που έχουν για σπουδές, σε περίπτωση που κάποιος δεν πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Ποιες είναι οι εναλλακτικές;

Κι όμως, οι εξετάσεις αυτές δεν είναι το παν στη ζωή που θα κρίνουν το μέλλον. Ακόμα κι αν δεν πετύχει κάποιος την επιθυμητή σχολή, έχει την επιλογή να:

    • ξαναδώσει πανελλήνιες εξετάσεις ένα χρόνο μετά,
    • συνεχίσει στη σχολή που πέρασε ακόμα κι αν δε του αρέσει,
    • φύγει στο εξωτερικό για σπουδές,
    • βρει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει σε κάποιο κολλέγιο.

Το να ξαναδώσει κάποιος πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη απόφαση καθώς εμπεριέχει επιπλέον κόστος και ψυχολογική φθορά, ειδικά σε δεύτερο συνεχόμενο μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν επιλέξει να προχωρήσει σε σπουδές στη σχολή που πέτυχε αλλά δεν αποτελεί άμεσο ενδιαφέρον, θα έχει δυσκολία να την ολοκληρώσει και ίσως να μετανιώσει στο μέλλον και να μη γίνει «σωστός» επαγγελματίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Η επιλογή να φύγει κάποιος στο εξωτερικό για σπουδές, ήταν πάντα στο μυαλό πολλών οικογενειών. Τα θετικά πολλά. Στα αρνητικά σίγουρα τα έξοδα για τις μετακινήσεις, τη διαβίωση, τα δίδακτρα. Η χώρα που έλκει περισσότερο ξένους φοιτητές είναι η Μεγάλη Βρετανία. Πριν το Brexit, το να σπουδάσει κάποιος στην Αγγλία σε σύγκριση με μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας πχ Θεσσαλονίκη, ίσως να έβγαινε και πιο φθηνά, στο τελικό σύνολο εξόδων της 4ετίας. Πλέον, η Μεγάλη Βρετανία αύξησε τα δίδακτρα για φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τους αντιμετωπίζει ως “International Students”. Έτσι, μια εναλλακτική επιλογή είναι οι σπουδές σε ελληνικό κολλέγιο που συνεργάζεται είτε με κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο είτε με κάποιο άλλο ευρωπαϊκής χώρας.

Τα ελληνικά κολλέγια έχουν συνάψει σχέσεις δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια και προσφέρουν τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα. Οι επιλογές πολλές. Τόσο σε κολλέγια όσο και σε σχολές και ειδικότητες.

 

Πώς θα κάνω σωστή επιλογή κολλεγίου;

 

Ένα από τα βασικά που πρέπει να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο μυαλό του είναι ότι, τα κολλέγια είναι επιχειρήσεις και τα προγράμματα σπουδών είναι τα προϊόντα που θέλουν να πουλήσουν. Αυτό σημαίνει ότι, σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη-ενημέρωση-ξενάγηση σε ένα κολλέγιο, θα πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα.

 

Πώς θα προετοιμαστούμε;

 

Είναι πολύ απλό. Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία θέλουμε για τα κολλέγια. Μπορούμε να:

⇒ βρούμε αποφοίτους και να μάθουμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει,

⇒βρούμε τις αξιολογήσεις του εκάστοτε συνεργαζόμενου πανεπιστημίου,

⇒επικοινωνήσουμε με το εκάστοτε πανεπιστήμιο για διασταύρωση της συνεργασίας

⇒βρούμε και να διαβάσουμε τη νομοθεσία που διέπει τόσο τη λειτουργία των κολλεγίων όσο και την αναγνώριση των πτυχίων

⇒γνωρίζουμε από πριν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να ζητήσουμε ενημέρωση πάνω στην αντιμετώπισή τους

⇒επικοινωνήσουμε με το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) και το Σύλλογο Αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ελληνικών Κολλεγίων (ΣΑΕΠΕΚ) για πληροφορίες περί αναγνώρισης και νομοθεσίας

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: