Γράφει η Νικόλ Φιλιπποπούλου
Σε 24ωρη απεργία, προχώρησε ο κτηνιατρικός κλάδος, σήμερα Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, με απόφαση του Κτηνιατρικού Συλλόγου, εκφράζοντας ακόμα εντονότερα τη διαφωνία τους, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τις υποχρεωτικές στειρώσεις των ζώων συντροφιάς.
Όπως δηλώνει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα σχέδιο νόμου, αγνοώντας τις δικές τους προτάσεις και που, σε δεύτερο χρόνο, μπορεί να βλάψει σημαντικά την ευζωία ορισμένων κατοικίδιων ζώων, χωρίς να δώσει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, οι κτηνίατροι χαρακτηρίζουν τον νόμο «ανόητο», γεμάτο αντιεπιστημονικά άρθρα και μη εφαρμόσιμες πρακτικές, που συντάχθηκε από «αναρμόδιους τεχνοκράτες» (αναφερόμενοι στα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών).
Σύμφωνα με τον ΠΚΣ, «η κυβέρνηση, αγνοώντας την αντίθεση των κτηνιάτρων στον νόμο 4830/2021, επιχειρεί να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του και να περιορίσει τον όποιο διάλογο μαζί μας, σε ζητήματα αποκλειστικά τεχνικού χαρακτήρα». Όπως αναλύουν οι κτηνίατροι του συλλόγου, ο νόμος κινείται εντελώς λάθος διότι:
- Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί, σαν πρακτική, να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.
- Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με τις ευθύνες της περίθαλψης των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους, είναι απαράδεκτη, τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων, όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία, με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου, κατά το δοκούν, και της επιβολής προστίμων.
- Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων, που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους κι ο αποκλεισμός των συναδέλφων του δημόσιου τομέα από αυτήν, είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
- Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
- Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.
Ακολουθεί η συνέχεια της ανακοίνωσης του ΠΚΣ:
«Διεκδικούμε:
Οι κτηνίατροι διεκδικούμε διαχρονικά την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων, που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Οι αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους, να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, σε καλά στελεχωμένες δημόσιες, κι όχι σε κατακερματισμένες, κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε επιτροπές δήμων, Μ.Κ.Ο. και στην ατομική ευθύνη του εκάστοτε συμβεβλημένου κτηνιάτρου.
Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους, κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.
Να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Να ισχύει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).
Να διατηρηθεί έγγραφο βιβλιάριο, με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους.
Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.
Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.
Σε αυτή τη βάση:
Προτρέπουμε τα μέλη μας να αντιδράσουν και να αντισταθούν στον εμπαιγμό των κτηνιάτρων και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, συνεχίζοντας να ασκούν το επάγγελμα με μόνο κριτήριο την επιστημονική τους κρίση για τη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ασθενών τους, απέχοντας από την υλοποίηση όλων των αντιεπιστημονικών διατάξεων του νόμου.
Όσον αφορά στις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς, προτρέπουμε τα μέλη μας να πράττουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση και να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA, μέχρις ότου το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίσει να συζητήσει με τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τα συνολικά ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου. Μέχρι τότε να συμπληρώνονται στο Ε.Μ.Ζ.Σ αποκλειστικά η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης(καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).
Επιπλέον:
- Καλούμε σε πανελλαδική απεργία των κτηνιάτρων την Τετάρτη 17/1/24.
- Εκδίδουμε Δελτίο Τύπου με τις θέσεις μας και προγραμματίζουμε Συνέντευξη Τύπου στις 24/01/24.
- Συγκαλούμε σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του Π.Κ.Σ. στις 4/2/24 στην Αθήνα, για να αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας.
- Προτρέπουμε όλα τα τοπικά παραρτήματα του Π.Κ.Σ. να οργανώσουν σχετικές θεματικές εκδηλώσεις».