Διακοπές στη Μάλτα

Διακοπές στη Μάλτα

Blog Τουρισμός

Γράφει η Αλίκη Διακάκη

Γιατί να πας;

Είναι μόνο μιάμιση ώρα από την Αθήνα και συνήθως το εισιτήριο κοστίζει όσο μια ταινία με pop corn στο σινεμά. Θα βρεθείς σε ένα από τα πιο παραμυθένια σκηνικά στην Ευρώπη. Ολόκληρη η πρωτεύουσα της Μάλτας είναι ένα ζωντανό μουσείο, όπου θα νιώσεις πως ταξίδεψες στο χρόνο.  Γεμάτη  μεσαιωνικά κάστρα, καθολικούς ναούς αλλά και μπαρόκ κτήρια που τώρα στεγάζουν μοντέρνα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Το μικρό αυτό κράτος παρά το μέγεθος του, έχει άπειρα πράγματα να δεις και να κάνεις και παρά την παραμυθένια αύρα του είναι πλήρως συγχρονισμένο και καλά οργανωμένο. Αν μάλιστα έχεις στη διάθεση σου περισσότερες ημέρες μην παραλείψεις να βρεθείς στο Gozo, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μάλτας, το οποίο πέρα από αξιοθέατα βρίθει από παραλίες και φυσικά τοπία. Αν είσαι λάτρης της τέχνης και της μεσογειακής κουζίνας αυτός είναι ο επόμενος προορισμός σου.

Που να μείνεις;

Γενικά τα ξενοδοχεία στη Μάλτα είναι αρκετά οικονομικά αφού η τιμή για  ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινάει από 100 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις, παράλληλα για αυτούς που ταξιδεύουν on a budget υπάρχουν άπειρα hostel. Ο,τι κι αν αποφασίσεις σου προτείνω να μείνεις είτε στη Σλιέμα είτε στη Βαλέττα καθώς θα είναι πολύ εύκολο να εξερευνήσεις όλο το νησί.

Τι να φας;

Η Μαλτέζικη κουζίνα έχει έντονες επιρροές από την ιταλική αλλά και πολλά παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις. Τα πιο δημοφιλή είναι το  fenkata, δηλαδή κουνέλι με σάλτσα κρασιού, η aljotta που είναι μια απίστευτη ψαρόσουπα, και για πρωινό pastizzi με ρικότα. Αν θέλεις το βράδυ να βγεις για ποτάκι, η Μάλτα έχει μια αρκετά ενεργή νυχτερινή ζωή, ειδικά στο Saint Juliens θα βρεις πολλά μπαρ.

Τι να δεις;

Στην Βαλέτα πρέπει οπωσδήποτε να πας στο Muza, το οποίο είναι το Εθνικό μουσείο καλών τεχνών της Μάλτας. Έχει μια  πολύ πλούσια συλλογή πινάκων και γλυπτών μαλτέζων αλλά και ιταλών καλλιτεχνών ενώ συχνά φιλοξενούνται αρκετές περιοδικές εκθέσεις. Μην αφήσεις έξω από τη λίστα σου  τo μουσείο του Αγίου Ιωάννη στην καρδιά του Ραμπάτ και την Casa Bernand, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα όπου θα δεις περίτεχνα έπιπλά και αμέτρητους πίνακες. Οι κατακόμβες του Αγίου Παύλου και της Αγίας Αγαθής με τους στενούς διαδρόμους, και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα  που αποπνέουν, προσφέρουν έναν μοναδικό τρόπο εξερεύνησης της εσωτερικής πλευράς του νησιού. Στην «σιωπηλή πόλη», την Μντινα, η οποία χρονολογείται από το 740 π.Χ., είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλάτι του 16ου αιώνα και ο  καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου με τα εντυπωσιακά βιτρό και τις τοιχογραφίες. Πίσω στη Βαλέττα, στους κήπους μπάρκα θα πάρεις καφεδάκι στο χέρι, να αγναντέψεις την πόλη και να χαλαρώσεις. Το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά στεγάζει κάποια σημαντικά εκθέματα για την Ιστορία της Μάλτας και γενικότερα της μεσογείου κατά την προϊστορική εποχή, όπως το αγαλματίδιο που αναπαριστά τη γυναίκα που κοιμάται, το οποίο εκτιμάται ότι είναι 5000 ετών. Τέλος, μην ξεχάσεις να πάρεις καραβάκι για να δεις τις τρείς πόλεις τη Vittoriosa , τη Senglea και τη Cospicua και να περιπλανηθείς στα γραφικά στενάκια τους.

Πώς να μετακινηθείς;

Με δύο ευρώ μπορείς να πας παντού, σχετικά γρήγορα, από τις 5:30 έως τις 23:00. Το σαββατοκύριακο υπάρχουν και νυχτερινά δρομολόγια. Η Μάλτα έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα λεωφορείων με μικρά αλλά πεντακάθαρα οχήματα και συχνά δρομολόγια. Οι οδηγοί είναι πολύ ευγενικοί και συνήθως πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστείς κάποια πληροφορία. Μπορείς επίσης, με την κάρτα σου, εντός του λεωφορείου, να κόψεις εισιτήριο σε περίπτωση που δεν έχεις μαζί σου.

Τι να πάρεις για να ‘χεις να θυμάσαι;

Τοπικό λικέρ, ειδικά από φραγκόσυκο και τυριά από το Γκόζο! Η Μάλτα έχει μεγάλη παράδοση στη σιδηροτεχνία οπότε θα βρεις πολλά κομψά κοσμήματα από χρυσό και ασήμι. Το δικό μου προσωπικά  must είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη 48 Triq Melita, στη Βαλέττα, όπου θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες αντίκες σε καλές τιμές.

 

Ακόμα να ετοιμάσεις βαλίτσες;

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: