Δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους...!

Δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους

Blog

Οι διακοπές είναι μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης για όλους και ιδίως για τα παιδιά, τα οποία «φορτώνονται» καθημερινά χιλιάδες υποχρεώσεις ήδη από την παιδική τους ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο, οι διακοπές αποτελούν μία σανίδα σωτηρίας για τα ίδια, αλλά το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από τους ίδιους του γονείς είναι το εξής:Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους;

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας , τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι με τους γονείς. Συνήθως σπαταλούν ατελείωτες ώρες μπροστά από οθόνες ή ηλεκτρονικά μέσα δίχως νόημα και αξία. Η επιλογή τους είναι γρήγορη και εύκολη, ενώ πλέον σε πολλά παιχνίδια μπορείς να συνδεθείς διαδικτυακά και να παίξεις μαζί με τους φίλους σου.Το αποκορύφωμα αυτή της κατάστασης είναι τα παιδιά να προσηλώνονται τόσο πολύ, ώστε να ξεχνούν τους άλλους γύρω τους και γενικά την αίσθηση της πραγματικότητας. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται η ενασχόληση τους με αυτά ιδίως αν πρόκειται για εκπαιδευτικά λογισμικά, αλλά καλό θα ήταν μία ισορροπία και ένα μέτρο. Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό παίζουν οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν κάλλιστα στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους.

Η δημιουργική πλευρά των παιδιών ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά ηλικίας 2- 6 ετών είναι τόσο δημιουργικά, ώστε μπορούν να φτιάξουν οτιδήποτε στο λεπτό!Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα ερέθισμα από το οικείο περιβάλλον, το οποίο θα τα κινητοποιήσει. Η δημιουργικότητα συνεχίζει να υπάρχει και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ως προς αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι τα παιδιά περικλύονται από τις υποχρεώσεις του σχολείου και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα να ξεχνούν την έμφυτη δημιουργική τους πλευρά. Οι διακοπές, λοιπόν, είναι μία καλή ευκαιρία να την καλλιεργήσουν με διάφορες δραστηριότητες υπό την επίβλεψη και ασχολία των γονιών.

Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες είναι οι εξής:

1)Xειροποίητες κατασκευές

Τα παιδιά χαίρονται να φτιάχνουν κάτι δικό τους και ειδικότερα όταν έχει φτιαχτεί από τα χεράκια τους! Από ένα βάζο με πλαστικό μπουκάλι μέχρι χειροποίητα κοσμήματα και μπρελόκ μπορούν άνετα να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν κάτι δικό τους, τη δική τους δημιουργία και σίγουρα είναι κάτι που βελτιώνει την αυτοεκτίμηση τους. Aνάλογα με την περίοδο των διακοπών, μπορούν να φτιάξουν και τις ανάλογες κατακευές (χριστουγεννιάτικες, πασχαλινές, καλοκαιρινές κα).

Tips:

Δύο χρήσιμα υλικά για την κατασκευή διάφορων πραγμάτων είναι η αλευρόκολλα και ο πηλός. Για να φτιάξει κανείς αλευρόκολλα χρειάζεται αλεύρι και χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείς ένα αντικείμενο ως καλούπι (π.χ. πλαστικό κυπελλάκι) και γύρω – γύρω εφαρμόζεις το μείγμα πάνω σε χαρτιά από παλιές εφημερίδες. Για να στεγνώσει, χρειάζεται μία με δύο μέρες στον ήλιο και η κατασκευή είναι έτοιμη. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τέμπερες, σπρέυ ή διακοσμητικά και να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα. Αντίστοιχα, ο πηλός είναι ένα πολύ εύχρηστο και οικονομικό υλικό με το οποίο μπορείς να φτιάξεις τα πάντα και είναι οικείο στα παιδιά, καθώς μοιάζει με πλαστελίνη.

2) Ζωγραφική

Όλα τα παιδιά λατρεύουν τη ζωγραφική σε όλες τις ηλικίες. Από τα πιο απλά υλικά με τα πιο σύνθετα μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτα διαμαντάκια. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι γονείς να τους προσφέρουν τα κατάλληλα υλικά από μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και παστέλ μέχρι τέμπερες, νερομπογιές και ακρυλικά χρώματα. Στη συνέχεια, αφήστε τους μικρούς Πικάσο να δημιουργήσουν!

3)Μαγειρική

Πλάθω, πλάθω κουλουράκια με τα δυο μου τα χεράκια…!

Το όμορφο τραγουδάκι ισχύει στο μέγιστο για τους μικρούς φίλους. Αφήστε τα μικρά σας να δημιουργήσουν στην κουζίνα υπό την επίβλεψη σας φυσικά. Τα κουλουράκια είναι μία εύκολη συνταγή και μάλιστα τα παιδάκια μπορούν να φτιάξουν απίστευτα σχέδια στο λεπτό…! Δεν αποκλείεται φυσικά να ενασχοληθούν με πιο περίπλοκες συνταγές πάντα φυσικά με την παρουσία κάποιου μεγαλύτερου.

4)Πάζλ/Επιτραπέζια παιχνίδια

Στο εμπόριο κυκλοφορούν εκατοντάδες επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ για όλες τις ηλικίες. Κατά τη διάρκεια αυτών των παιχνιδιών, μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας αν βρίσκονται στο σπίτι. Αλλιώς, τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν άπειρες ώρες με αυτού του είδους τα παιχνίδια ιδιαίτερα αν είναι και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

5)Βιβλία

Τα βιβλία είναι μία εύκολη λύση για τις ημέρες των διακοπών. Βέβαια τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν αυτήν την επιλογή, γιατί έχουν συνδυάσει το εξωσχολικό διάβασμα με το σχολείο. Ωστόσο τα οφέλη του διαβάσματος είναι πολλά, καθώς τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, διευρύνουν τη φαντασία τους και εν τέλει αρχίζουν να το αγαπούν. Ως προς αυτήν την επιλογή, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν βιβλία που συνδυάζουν κείμενα με ζωγραφική, τρισδιάστατα βιβλία με εικόνες ή βιβλία διαδραστικού περιεχομένου, στα οποία συμμετέχει άμεσα το παιδί. Με αυτές τις επιλογές, μπορούν να παρακινήσουν πιο εύκολα το παιδί να διαβάσει και να διασκεδάσει.

Ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα που έχουν γραφτεί και αντκατοπτρίζει πλήρως τη δημιουργική πλευρά των παιδιών είναι:

«Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το θέμα είναι να παραμείνεις καλλιτέχνης όσο μεγαλώνεις»

– Πάμπλο Πικάσο –

 

Ας αφήσουμε τα παιδιά λοιπόν να δημιουργήσουν με ό,τι θέλουν και στο τέλος το αποτέλεσμα θα εκπλήξει και μικρούς και μεγάλους.

 

Δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους...!

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το:
Ετικέτα: