Πτυχία κολλεγίων - Αξίζουν;

Πτυχία κολλεγίων – Αξίζουν;

Blog Νέα / Ειδήσεις

Οι βάσεις βγήκαν. Άλλοι πέρασαν, άλλοι όχι. Είναι η περίοδος που πολλοί ψάχνονται για τις επιλογές που μπορεί να έχουν.

  • Να πάει το παιδί μου σε μια σχολή που πέρασε αλλά δε του αρέσει;
  • Να πάει στην επαρχεία;
  • Να ξαναδώσει πανελληνίες αφού δε του αρέσει η σχολή;
  • Να ξαναδώσει πανελλήνια αφού δεν πέρασε σε κάποια σχολη;
  • Να πάει σε κολλέγιο και να σπουδάσει αυτό που του αρέσει;

Πολλά τα ερωτήματα. Δύσκολες οι απαντήσεις. Δύσκολες όμως και οι αποφάσεις.

Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε εν μέρει στο ερώτημα «Να πάει σε κολλέγιο και να σπουδάσει αυτό που του αρέσει;».

Δυστυχώς, η απάντηση δεν ειναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Η πρώτη απάντηση είναι ερώτηση: «τι του/της αρέσει;». Κι όμως. Αυτή είναι η βασική ερώτηση-απάντηση όταν κάποιος σκέφτεται να σπουδάσει σε κολλέγιο.

Τα κολλέγια προσφέρουν πτυχία σε διάφορες ειδικότητες πράγμα το οποίο σημαίνει οτι ο καθένας μπορεί να σπουδάσει αυτό που πραγματικά θέλει. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα κολλέγια σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια, προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που όμως δε λαμβάνουν όλα την πολυπόθητη αναγνώριση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί.

Υπάρχουν ειδικότητες που παίρνουν αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ χωρίς κανένα πρόβλημα, υπάρχουν ειδικότητες που παίρνουν αναγνώριση έπειτα από παραπομπή σε εξετάσεις, υπάρχουν ειδικότητες παίρνουν αναγνώριση αλλά όχι άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δυστυχώς υπάρχουν ειδικότητες που δεν παιρνουν αναγνώριση.

Ειδικότητες που παίρνουν αναγνώριση χωρίς προβλημα:

  1. Πληροφορική
  2. Τουριστικά
  3. Μάρκετινγκ
  4. Διοίκηση επιχειρήσεων
  5. Παιδαγωγικά
  6. Ψυχολογία
  7. Αθλητικές επιστήμες
  8. Λογοθεραπεία

Ειδικότητες που δεν παίρνουν αναγνώριση

  1. Νοσηλευτική
  2. Μαιευτική
  3. Αεχιτεκτονική

Ειδικότητες που παίρνουν αναγνώριση αλλά δεν γίνονται δεκτοί από ΝΠΔΔ

  1. Φυσικοθεραπεία
  2. Εργοθεραπεία

Ειδικότητες που παραπέμπονται σε εξετάσεις μαθημάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα:

  1. Όλες οι ειδικότητες μηχανικών

Ειδικά για τους Μηχανικους όλων των ειδικοτήτων υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς το ΑΤΕΕΝ τους παραπέμπει για εξέταση σε μαθήματα κυρίως στο ΠΑΔΑ (πρωην ΤΕΙ Αθήνας). Το ΠΑΔΑ δεν απαντάει στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, αλλά το βασικό είναι ότι το ΤΕΕ δεν αναγνωρίζει καν τους αποφοίτους μηχανικούς του ΠΑΔΑ. Συνεπώς, και να δωσει καποιος τα μαθήματα και να περάσει, δε θα γίνει δεκτός στο ΤΕΕ καθώς δεν είναι Πολυτεχνική σχολή.

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα πτυχία Νομικής καθώς οι απόφοιτοι εξετάζονται απαυθείας από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, μαζί με τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ. Πτυχία Νομικής που προέρχονται από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γαλλία) δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα.

Η απόφαση δύσκολη αλλά και το κόστος τεράστιο στην εποχή που ζούμε και όλα πρέπει να τα ζυγίζουμε.

Αυτά ισχύουν αυτή τη στιγμή για τα πτυχία μέσω κολλεγίων. Για κάποιον που ξεκινάει τωρα να σπουδάσει σε κολλέγιο, μπορεί όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του να έχουν λυθεί τα προβλήματα και να αναγνωρίζονται όλα τα πτυχία. Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τον κόπο τους είτε πέρασαν σε κάποια σχολή είτε όχι.

Και θυμηθείτε:

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: