Με το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε και έκανε ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει η κατάλληλη δικλείδα ασφαλείας ώστε, πτυχιούχοι αλλοδαπών πανεπιστημίων μέσω ελληνικών κολλεγίων, να μη μπορούν να καταθέτουν στο ΔΟΑΤΑΠ.
Η δικλείδα ασφαλείας αφορά, τη βεβαίωση τόπου σπουδών που θα ζητά ο ΔΟΑΤΑΠ από το αλλοδαπό πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, θα εξετάζει την αίτηση του ενδιαφερόμενου. Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν και τα πανεπισημιακά ιδρύματα, καθώς πλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για συμμετοχή σε μεταπτυχιακό πρόγαμμα χωρίς αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.
Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως, για να αποφύγουμε παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο είναι ακόμη σε ισχύ, θα υπάρχει αυτή η δικλείδα ασφαλείας. Άλλωστε, η επαγγελματική αναγνώριση των συγκεκριμένων τίτλων σπουδών έχει καθοριστεί νομοθετικά και αποδίδεται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Δεν ανέφερε όμως η Υπουργός Παιδείας τι θα γίνει με τα πτυχία που δε λαμβάνουν αναγνώριση λόγο του BREXIT.
Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζει η κύρια Υπουργός ότι τα ελληνικά αει αρνούνται τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε εξετάσεις για απόδοση επαγγελματικής ισοδυναμίας έπειτα από απόφαση του ΑΤΕΕΝ. Όπως επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει η κυρία Υπουργός ότι στο ΕΚΠΑ υπάρχουν καθηγητές με πρώτο πτυχίο από το Deree κάτι το οποίο ξεκάθαρα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Αλλά εκεί κάνουμε τα στραβά μάτια…