Αναγνωρίσεις δύο ταχυτήτων από το Υπουργείο Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Αναγνωρίσεις δύο ταχυτήτων από το Υπουργείο Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Νέα / Ειδήσεις

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει την απόφαση για αναγνώριση πτυχίων δύο ταχυτήτων για τους πτυχιούχους από προγράμματα δικαιόχρησης μέσω κολλεγίων.

Από τη μία υπάρχουν ειδικότητες που λαμβάνουν πράξη επαγγελματικής αναγνώρισης, άλλες εύκολα άλλες δύσκολα, και από την άλλη ειδικότητες που δε λαμβάνουν. Και από ότι φαίνεται δε θα λάβουν στο άμεσο μέλλον.

Τα σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στις ειδικότητες που αφορούν νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.

Για κάποιες ειδικότητες, τα προβλήματα φτάνουν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και ενώ οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών δικαιώνονται, το Υπουργείο κωφεύει εκκωφαντικά στο να δώσει μια οριστική λύση.

Νοσηλευτές, Μαίες, Αρχιτέκτονες χωρίς αναγνώριση

Οι ειδικότητες με το πιο σοβαρό πρόβλημα, ενδεικτικά, είναι αυτές της Νοσηλευτικής, της Μαιευτικής και των Αρχιτεκτόνων.

Για τις ειδικότητες αυτές ίσχυε μόνο η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και όχι η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας. Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά;

Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή ένωση στις 31/12/2020, παύει να ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ και αντίστοιχα το ΠΔ 38/2010 για τη  μεταφορά των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Οι κάτοχοι τίτλων σπουδών από Βρετανικά Πανεπιστήμια των παραπάνω ειδικοτήτων, που δεν πρόλαβαν να κάνουν την εγγραφή τους στα αντίστοιχα Βρετανικά Επιμελητήρια και να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος έως 31/12/2020, πλέον μένουν με ένα πτυχίο χωρίς αναγνώριση. Ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Με τρία και τέσσερα χρόνια σπουδών χαμένα και πεταμένα αρκετές χιλιάδες ευρώ σε δίδακτρα.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες πτυχιούχοι/επαγγελματίες δε μπορούν να λάβουν αναγνώριση από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η Υπουργός κα. Ν. Κεραμέως δεν δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά και σε κανένα από όλα τα υπόλοιπα που συνυπάρχουν.

Είναι το πολιτικό κόστος που φοβάται η κα. Υπουργός; Είναι οι πρυτάνεις και τα Ελληνικά ΑΕΙ; Και από την άλλη μεριά, οι κολλεγιάρχες τι έχουν κάνει για να δοθεί λύση σε όλο αυτό το χαοτικό σκηνικό γύρω από τις αναγνωρίσεις των πτυχίων που έχουν φέρει στην Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων δικαιόχρησης;

Ερωτήματα που μένουν και ίσως θα συνεχίσουν να μένουν αναπάντητα.

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: