Ένα ερώτημα που βασανίζει μαθητές και γονείς εδώ και δεκαετίες. Μέχρι το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σχολές, οι μαθητές πρέπει να περάσουν από το γολγοθά των πανελληνίων εξετάσεων. Ένα σύστημα δίκαιο και άδικο ταυτόχρονα.
Ποιο το νόημα να πετύχεις στις Πανελλήνιες αλλά να μην μπεις σε σχολή της αρεσκείας σου?
Και κάπως έτσι, πολλές οικογένειες παίρνουν την απόφαση να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές. Γιατί όμως να φύγει κάποιος νέος για σπουδές στο εξωτερικό και να μην τις πραγματοποιήσει στην Ελλάδα? Και με μικρότερο κόστος.
Σε αυτό έρχονται τα Ελληνικά κολλέγια να δώσουν τη λύση – επιλογή. Η πλειοψηφία των Ελληνικών κολλεγίων έχει υπογράψει σχέσεις δικαιόχρησης με μεγάλα Ευρωπαϊκά και μη Πανεπιστήμια και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Η νομοθεσία τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική ευνοούν τις σπουδές σε παραρτήματα ξένων πανεπιστήμιων στην Ελλάδα καθώς μετά την ολοκλήρωση των σπουδών οι απόφοιτοι λαμβάνουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας ή προσόντων από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας και έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ.
Φυσικά όμως υπάρχουν και προβλήματα σε κάποιες ειδικότητες, τα οποία δε θα πρέπει να αποθαρρύνουν τους υποψήφιους φοιτητές καθώς οι εξελίξεις και οι εντολές της ευρωπαϊκής ένωσης προς τη χώρα μας για εξομοίωση αυτών των πτυχίων είναι σημαντικές και μεγάλες.
Τα κριτήρια εισαγωγής σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών είναι τα ίδια με το να πήγαινε κάποιος να σπουδάσει στο μητρικό πανεπιστήμιο καθώς τα προγράμματα σπουδών παραχωρούνται αυτούσια και τα πανεπιστήμια έχουν τον πλήρη έλεγχό τους. Το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει ελεγχθεί και πληρεί τις προδιαγραφές του πανεπιστήμιου. Το Πανεπιστήμιο ελέγχει τις βαθμολογίες για κάθε εργασία και θέματα εξετάσεων. Το βασικό όμως είναι ότι ο φοιτητής ενός προγράμματος σπουδών Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου μέσω Ελληνικού Κολεγίου σπουδάζει αυτό που πραγματικά επιθυμεί και όχι ένα αντικείμενο απλά επειδή έτυχε να εισαχθεί σε κάποια σχολή κατά λάθος λόγο των αποτελεσμάτων στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Θα τελειώσει τις σπουδές του στη ώρα του και μπορεί να συνεχίσει σε μεταπτυχιακές σπουδές είτε μέσω της ίδιας διαδικασίας είτε να στραφεί απευθείας στο εξωτερικό που θα του δοθούν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες τόσο επαγγελματικές όσο και ακαδημαϊκές. Οι γονείς από την πλευρά τους θα έχουν σημαντική μείωση του συνολικού κόστους καθώς δεν επιβαρύνονται με έξοδα διαβίωσης, αεροπορικά κλπ. Και το μόνο που επιβάλλεται να κάνουν είναι να επιλέξουν το σωστό κολλέγιο. Να ελέγξουν τη νομιμότητά του, να ελέγξουν τη συνεργασία με το ξένο πανεπιστήμιο και να στηρίξουν την επιλογή του παιδιού.