Μη κρατικά πανεπιστήμια: Νέες απεργίες των καθηγητών των πανεπιστημίων από 27/2 έως 8 Μαρτίου

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Νέες απεργίες των καθηγητών των πανεπιστημίων από 27/2 έως 8 Μαρτίου

Νέα / Ειδήσεις Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Γράφει η Νικόλ Φιλιπποπούλου

Σε νέες απεργίες προχωρούν τελικά οι καθηγητές των πανεπιστημίων, μετά από ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, έναντι στο νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών μη κρατικών πανεπιστημίων. Όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση, αποφάσισε να καταθέσει τελικά το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, παρά την αντίθεση των πανεπιστημιακών καθηγητών όλης της χώρας, των Συγκλήτων των πανεπιστημίων και των φοιτητικών συλλόγων, που εξέφρασαν το προηγούμενο διάστημα μαζικές κινητοποιήσεις.

Έτσι, προχωρούν σε ένα σύνολο απεργιών με εναρκτήρια ημέρα την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, λόγω του ότι τότε θα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και στη συνέχεια στις 7 και 8 Μάρτη, τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Επιπλέον, καλούν όλους τους καθηγητές να συμμετάσχουν και στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, 28 Φεβρουαρίου, για τον 1 χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ:

«Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, εν όψει της απόφασης της κυβέρνησης να καταθέσει τελικά το νομοσχέδιο, παρά την αντίθεση της ΠΟΣΔΕΠ, των συλλόγων μελών ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα, των Συγκλήτων των πανεπιστημίων, καθώς και την αντίθεση των φοιτητριών και φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας που εκφράστηκε με μαζικές κινητοποιήσεις, αποφασίζει:

  1. Επαναβεβαιώνει την σταθερή στάση της ΠΟΣΔΕΠ στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του 16ου συνεδρίου της, ενάντια στην παράκαμψη – παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών «Πανεπιστημίων».
  2. Επιμένει στην ανάγκη μιας ουσιαστικής διαβούλευσης για την μετρήσιμη ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την αναγκαία στελέχωση, την απαραίτητη χρηματοδότηση, τη θεσμική θωράκιση των δημοκρατικών λειτουργιών και του αυτοδιοίκητου, καθώς αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε καλούμε την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε αγωνιστική εγρήγορση.

Θεωρούμε αναγκαία την προκήρυξη απεργίας για την Τρίτη 27 Φλεβάρη, ημέρα που ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και καλούμε τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις (απεργία, στάση εργασίας, εκδηλώσεις κλπ), καθώς και για πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης θεσμικών και κοινωνικών φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη για το έγκλημα των Τεμπών, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριό μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση τον κλάδο τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη με αποφάσεις των συλλόγων) και οργανώνουμε, σε συντονισμό και με άλλους φορείς, πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ημέρα ψήφισής του».

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: