Ηράκλειο: ένας καλοκαιρινός προορισμός που ίσως αγνοείς

Ηράκλειο: ένας καλοκαιρινός προορισμός που ίσως αγνοείς

Blog Τουρισμός
Πηγή κεντρικής εικόνας: protothema.gr
Γράφει η Ιωάννα Κ.

 

Δεν ξέρω αν σου έχει συμβεί, αλλά πολλοί Ηρακλειώτες θα σε αποτρέψουν από το να έρθεις διακοπές στην πόλη τους.

“Είναι πολύ βιομηχανική πόλη”, λένε.

“Δεν θα απολαύσεις τις διακοπές σου τόσο όσο στ’ άλλα μέρη της Κρήτης”, μπορεί να υποστηρίξουν μερικοί.

Παρότι το κέντρο Ηρακλείου δεν προωθείται τόσο ως ο ιδανικός τουριστικός προορισμός, οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται από εκεί, επειδή έχει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης. Γιατί λοιπόν να μην έρθεις αεροπορικώς και να καθίσεις να γνωρίσεις το Ηράκλειο; Ας φτιάξουμε μία λίστα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Ηράκλειο για να αποκτήσεις απίθανες εμπειρίες και να ζήσεις στο 100% τις διακοπές σου.

 

Ιστορία και Πολιτισμός

 

Αν είσαι από εκείνους που θέλουν οπωσδήποτε να ανακαλύψουν την ιστορία του τόπου, έχεις πολλές επιλογές για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου τόσο για το Ηράκλειο όσο και γενικότερα.

Μερικά αξιοθέατα που επισκέπτεται ο κόσμος είναι το Παλάτι της Κνωσού, το οποίο είναι συχνός προορισμός πολλών σχολικών εκδρομών της Κρήτης λόγω της σημαντικότητάς του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το οποίο έχει διάφορα ευρήματα του μινωικού πολιτισμού, ο Θαλασσόκοσμος που είναι γνωστός σε όλη την Κρήτη και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο έχει και προσομοίωση σεισμού!

Ηράκλειο: ένας καλοκαιρινός προορισμός που ίσως αγνοείς
Πηγή εικόνας: https://gotour.gr/tours/knossos-heraklion-city-tour-starting-from-heraklion/

 

Θάλασσα, πισίνες αλλά και νεροτσουλήθρες

Αν δεν πας όμως και μία θάλασσα, τι να τις κάνεις τις καλοκαιρινές διακοπές; Από τα πιο γνωστά μέρη κοντά στο Ηράκλειο είναι τα Μάταλα, που όποιος περνάει από εκεί κατακαλόκαιρο και θέλει να δροσιστεί, πρέπει να επισκεφτεί τη συγκεκριμένη παραλία. Τα Μάταλα βρίσκονται 71 χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο και η περιοχή είναι φημισμένη και για τις σπηλιές που έχει κοντά. Αν πας στα Μάταλα, μπορείς να συμπεριλάβεις και στην εκδρομή σου τη Φαιστό και την πόλη Γόρτυνα.

Επιπλέον, η Χερσόνησος (σε εκείνη την περιοχή και Σταλίδα, Μάλια), που βρίσκεται 28 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης, και αν έχεις κλείσει διαμονή στο Ηράκλειο, θα είσαι σε πιο προσβάσιμη περιοχή από το αν έχεις κλείσει να μείνεις σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Αν θέλεις λοιπόν να έχεις πρόσβαση στις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης, η πιο έξυπνη επιλογή είναι να κλείσεις διαμονή στο Ηράκλειο έχοντας και το προσωπικό σου μεταφορικό μέσο.

Τέλος, αν θες να αποδράσεις και να νιώσεις την αδρεναλίνη, αξίζει να επισκεφτείς το Watercity που ανοίγει τον Μάιο, το οποίο έχει πισίνες, όπως και πολλές νεροτσουλήθρες για μικρούς και μεγάλους. Έχοντας επισκεφτεί το Watercity, η συμβουλή μου είναι μία: για να προλάβεις να τα κάνεις όλα, πήγαινε πρωί, από την ώρα που ανοίγει, και κάθισε όσο πάει! Είναι ένα πάρκο που αξίζει να περάσεις όλη σου τη μέρα εκεί, είτε χαλαρώνοντας στις πισίνες είτε νιώθοντας την αδρεναλίνη στο έπακρο, κάνοντας τις πιο εξτρίμ νεροτσουλήθρες του πάρκου.

Ηράκλειο: ένας καλοκαιρινός προορισμός που ίσως αγνοείς
Πηγή εικόνας: https://watercity.gr/watergame_category/extreme/

 

Ηράκλειο και ορειβασία

Αν, πέρα από όλα τ’ άλλα, είσαι και φυσιολάτρης, θα λατρέψεις τις ορειβασίες και συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Ορειβατικού Συλλόγου του Ηρακλείου.

Ηράκλειο: ένας καλοκαιρινός προορισμός που ίσως αγνοείς
Πηγή εικόνας: https://www.eos-her.gr/photos/hikes2022/

 

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα τους, μπορείς να βρεις πληροφορίες για τις δραστηριότητες που δημιουργεί ο σύλλογος. Ενδεικτικά, για τον Ιούνιο του 2023, υπάρχει ήδη πρόγραμμα:

Α. 3-5 Ιουνίου: Φαράγγι Σαμαριάς και Διάσχιση Λευκών Ορέων.

Β. 11 Ιουνίου: Αχεντριάς – Μαριδάκι – Τσούτσουρας,

 

… και ούτω καθεξής.

 

Μουσείο Καζαντζάκη

Τέλος, για τους φίλους της λογοτεχνίας, υπάρχει το μουσείο του Καζαντζάκη που μπορείτε να το βάλετε στο πρόγραμμα τις μέρες που θα βολτάρετε μέσα στην πόλη, τριγυρίζοντας στα γραφικά σοκάκια του Ηρακλείου όπως και στο όμορφο λιμάνι της πόλης.

Ηράκλειο: ένας καλοκαιρινός προορισμός που ίσως αγνοείς
Πηγή εικόνας: Μουσείο Καζαντζάκη

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: