Ψυχοθεραπεία: Τι συμβαίνει στη διάρκεια μιας πρώτης συνεδρίας;

Ψυχοθεραπεία: Τι συμβαίνει στη διάρκεια μιας πρώτης συνεδρίας;

Blog

Όσοι δεν έχουν την εμπειρία της ψυχοθεραπείας ή έστω μιας πρώτης συνεδρίας έχω ακούσει να κάνουν σκέψεις όπως: «θα πάω να με συμβουλέψει για το τι να κάνω», «θα μου αλλάξει γνώμη και θα κάνω αυτό που θα μου πει χωρίς να το θέλω», «νομίζει ότι ξέρει τι είναι καλύτερο για μένα και με εκνευρίζει», «θα μπορεί να με ‘’διαβάσει’’» και άλλες παρόμοιες. Πίσω από αυτές τις σκέψεις κρύβεται αφενός η άγνοια του τι είναι στην πραγματικότητα το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή και πως λειτουργεί και αφετέρου ο φόβος για το άγνωστο που είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Αυτό που θέλω να κάνω σε αυτό το άρθρο είναι να σου προσφέρω κάποιες γνώσεις για το πώς περίπου μπορεί να κυλήσει μια πρώτη συνεδρία και ύστερα να αποφασίσεις εάν ακόμα εξακολουθείς να κάνεις παρόμοιες σκέψεις που σε κρατάνε από το να το δοκιμάσεις. Αρχικά, αφού επικοινωνήσεις μαζί μου και κανονίσουμε μια συνάντηση, είτε από κοντά είτε διαδικτυακά, το κυριότερο σε αυτή την πρώτη συνεδρία είναι να γνωριστούμε. Και δεν εννοώ να πιούμε καφεδάκι και να πούμε τα νέα μας αλλά να δούμε αν υπάρχει χημεία μεταξύ μας, αν μπορούμε να ταιριάξουμε σαν άνθρωποι ώστε να συνεχιστεί αυτή η σχέση. Γιατί κι αυτή είναι μια μορφής σχέσης που το βασικότερο είναι ο άλλος να ‘’σου κάνει κλικ’’, να νιώσεις ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε, ότι σε καταλαβαίνει και ότι μπορεί να σου αποπνεύσει εμπιστοσύνη. Αυτό θα γίνει όσο εσύ θα μοιράζεσαι μαζί μου όσα εσύ θέλεις να μοιραστείς. Ένα παράδειγμα είναι ο λόγος για τον οποίο πήρες την απόφαση να με καλέσεις. Κι έτσι, θα μπορέσουν να συζητήσουμε λίγο περισσότερο για τους γενικούς στόχους που θέλεις να επιτύχεις μέσω της ψυχοθεραπείας. Μπορεί να είναι για παράδειγμα το να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου. Εγώ θα μοιραστώ μαζί σου το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες συνεδρίες – αν επιλέξεις να συνεχίσεις μαζί μου – και εννοείται μπορείς να με ρωτήσεις οτιδήποτε σε προβληματίζει.

Στην ουσία μέσω της διαδικασίας αυτής στόχος μου δεν είναι να σου πω τι θα κάνεις και τι όχι – δεν είναι αυτό η ψυχοθεραπεία – αλλά να σε βοηθήσω να βρεις την απάντηση μόνος/η σου καθώς μόνο εσύ και κανένας άλλος δεν ξέρει τι είναι καλύτερο για σένα. Οπότε ούτε θα σου πω τι να κάνεις, ούτε θα σου αλλάξω γνώμη για κάτι, ούτε μπορώ να σε ‘’διαβάσω’’. Μπορώ όμως να σε γνωρίσω καλύτερα και να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις για να σε καταλάβω όσο περισσότερο μπορώ. Κι αν είσαι κι εσύ έτοιμος/η γι αυτή την διαδικασία, τα συναισθήματα θα είναι περισσότερο θετικά παρά αρνητικά. Θα χαρώ να σε γνωρίσω!

 

Χασταλή – Σιταρά Μαρία

Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

https://m.facebook.com/ChastaliSitaraMaria

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: