Η αξία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη ζωή μας

Η αξία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη ζωή μας

Blog

 Αρθρογράφος: Κόρδα Ζωή-Μαρία

 

Στις μέρες μας, οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας ωθεί τους νέους να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις εργασίας, περαιτέρω εξειδίκευση ή ακόμη και αναθεώρηση της επιλογής των σπουδών τους. Τα τελευταία χρόνια,  παρόλο που η αγορά εργασίας  περιλαμβάνει περισσότερο ως αντικείμενο απασχόλησης επαγγέλματα προγραμματισμού και τεχνολογίας, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη ενός μαθήματος Επαγγελαμτικού Προσανατολισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές ηλικίας 17-18 είναι δύσκολο να επιλέξουν τη σχολή και το επάγγελμα που θα τους ακολουθήσει σε όλη τους τη ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση προς τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων και Κολλεγίων στο Λύκειο.

 

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι το σημαντικότερο μάθημα που θα έπρεπε να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του λυκείου. Στόχος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι το άτομο να αναγνωρίσει αφενός τις κλίσεις και τα ταλέντα του και αφετέρου να κάνει την κατάλληλη επιλογή για τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα, δεν έχει τόση σημασία τι ζητά κάθε φορά η αγορά εργασίας, αλλά οι σπουδές του καθενός να μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Για παράδειγμα, πριν μία δεκαετία το επάγγελμα του δασκάλου ήταν από τις πρώτες σχολές επιλογής των επιτυχόντων, καθώς γίνονταν μαζικοί διορισμοί στο Δημόσιο τομέα. Συνεπώς, κάποιος υποψήφιος επέλεγε τη συγκεκριμένη σχολή λόγω της μετέπειτα αποκατάστασης. Σήμερα, τα Παιδαγωγικά δεν βρίσκονται τόσο στις προτιμήσεις των υποψήφιων λόγω της έλλειψης δουλειάς. Ωστόσο, οι περισσότεροι απόφοιτοι εξειδικεύονται σε μεταπτυχιακά όπως Ειδική Αγωγή, Σχολική Ψυχολογία ή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, μέσω των οποίων απορροφούνται στην αγορά εργασίας.

 

Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό, αλλά υπάρχουν κι άλλα πολλά με αντίστοιχα τμήματα και αντίστοιχες διεξόδους σε κάθε επάγγελμα. Συνεπώς, δεν αξίζει τόσο τι ζητά ακριβώς η αγορά εργασίας κάθε φορά, αλλά να βρει κανείς αυτό που πραγματικά αγαπά και θέλει να ακολουθήσει. Η έκφραση follow your dreams βγήκε ακριβώς για να μας δείξει τη σπουδαιότητα να ακολουθεί κανείς τα όνειρα του. Άλλωστε, έχοντας αγάπη για το αντικείμενο σου, αντίστοιχα μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρει την κατάλληλη επαγγελματική διέξοδο. Φυσικά η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη , καθώς ο υποψήφιος πρέπει να έχει προβεί σε κάποια τέστ επαγγελματικού προσανατολισμού που θα τον βοηθήσουν να επιλέξει το καταλληλότερο δημόσιο ή ιδιωτικό τμήμα.

 

Στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να βρει κάποιος δωρεάν Τέστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ωστόσο λίγοι γονείς και έφηβοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν τα Kέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ). Αρκετοί δεν γνωρίζουν, ότι οι δομές των ΚΕΔΔΥ μαζί με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων και τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), συγχωνεύτηκαν και εντάχθηκαν στη νέα δομή τα ΚΕΣΥ με το Ν. 4547/2018 , ΦΕΚ 5614/13.12.2018/τ.Β’, Δηλαδή οι δομές αυτές δεν σχετίζονται μόνο για την ανίχνευση και την αξιολόγηση των παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, αλλά μπορούν να απευθύνονται και έφηβοι γυμνασίου-λυκείου με τη βοήθεια του σχολείου τους και του επαγγελματικού συμβούλου.

 

Συνεπώς, η αξία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι ανεκτίμητη και καλό είναι να μην παραγκωνίζεται ως μάθημα συγκριτικά με τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του λυκείου, πρέπει να αφιερώνεται ένα μέρος του σχολικού ωραρίου σε αυτό το μάθημα. Εξάλλου, οι σωστές επιλογές εργασίας μας φέρνουν σε ευχάριστα αποτελέσματα, αν αναλογιστεί κανείς τις ώρες που αφιερώνει κάποιος στη δουλειά του κατά τη διάρκεια της μέρας. Γι΄αυτούς τους λόγους, η σωστή επιλογή επαγγέλματος πρέπει να γίνεται έπειτα από μία εμπεριστατωμένη ενημέρωση του εξειδικευμένου προσωπικού και τα κατάλληλα σταθμισμένα τέστ.

 

                                                                                                            

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: