«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»: Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»: Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Νέα / Ειδήσεις Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Γράφει η Νικόλ Φιλιπποπούλου

 

Στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια, θα τεθεί προς ψηφοφορία στη βουλή, στις αρχές του 2024.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, το επονομαζόμενο νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», βρίσκεται ακόμα προ πυλών, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι διατάξεις του. Ο Υπουργός, μιλώντας επ’ αυτού, επεσήμανε ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου αφορά την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς να αποτελούν απαραίτητα παράρτημα ενός ξένου πανεπιστημίου (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα), προκειμένου να απελευθερωθεί η ελληνική εκπαίδευση από τα «δεσμά της γραφειοκρατίας» και το «κρατικό μονοπώλιο». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «στόχος είναι οι 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, να μείνουν στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, να φέρουμε ξένους φοιτητές στην Ελλάδα».

Στην αναμονή λεπτομερειών για το νέο αυτό νομοσχέδιο, βρίσκονται και οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι οποίοι έκαναν έκκληση στον Υπουργό να παραβρεθεί στη Σύνοδό τους, προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις αλλαγές που θα απέλθουν με την επάνοδο του νομοσχεδίου, στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια.

Παρότι ο κ. Πιερρακάκης δεν έχει αποκαλύψει ιδιαίτερες πληροφορίες για τα σχέδια των νέων ιδιωτικών πανεπιστημίων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως τα ιδρύματα αυτά, δεν θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά θα ελέγχονται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ενώ τα κριτήρια αδειοδότησης κι οι όροι λειτουργίας τους, πρόκειται να είναι «οι αυστηρότεροι στην Ευρώπη».

Επιπλέον εξήγησε:

«Δεν θα έχουμε Πανεπιστήμια του ενός ορόφου. Έχουμε μελετήσει όλα τα αντίστοιχα κριτήρια λειτουργίας των ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε ξένες χώρες. Το ελληνικό σύστημα θα είναι το αυστηρότερο».

Και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να είμαστε στο 2023 με την εργαλειοθήκη του 1970. Έχει τρέξει ο κόσμος. Έχω στα χέρια μου μια μελέτη, η οποία λέει ότι η λειτουργία μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα μπορεί να δώσει αύξηση στο εθνικό ΑΕΠ κατά 1%. Στην Κύπρο, είναι πολύ μεγαλύτερη η επίδραση στο Κυπριακό ΑΕΠ. Είναι χρέος μας να κάνουμε ότι έκαναν οι Κύπριοι απέναντι στο πολύ πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε».

Όσον αφορά την εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ, φαίνεται ότι οι όροι θα εναποτίθενται αποκλειστικά στην ευθύνη του εκάστοτε ιδρύματος και τους Κανονισμούς Σπουδών. Για τις σχολές υψηλής ζήτησης, είναι πιθανόν να αξιολογούνται οι βαθμολογίες σε συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ για όλους τους υποψήφιους εισαγόμενους, θα ζητείται να είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου ή Απολυτηρίου που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα, ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου. Η μέθοδος αξιολόγησης των υποψηφίων, πάλι θα ορίζεται από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, ενώ, όσον αφορά την αδειοδότηση για την ίδρυση του πανεπιστημίου και την επιλογή προσωπικού, θα θεσπιστούν νομοθετικά κριτήρια, που θα επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, και την επάρκεια συγκεκριμένων υποδομών, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ιδρύματος (πχ. αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, χώροι σίτισης των φοιτητών, κλπ).

 

Πηγή: ipaideia.gr

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: