Εδώ αναγνώριση, εκεί αναγνώριση, που είναι η αναγνώριση;

Εδώ αναγνώριση, εκεί αναγνώριση, που είναι η αναγνώριση;

Νέα / Ειδήσεις

Απρίλιος 2021: “Όλα τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και ως εκ τούτου τα πτυχία που απονέμονται στους  αποφοίτους  τους αναγνωρίζονται ως ισότιμα των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων.”

Αυτά δήλωνε ένα χρόνο πριν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων. Ήταν η περίοδος που υπήρξε δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζονται πτυχία κολλεγίων. Αυτά δήλωνε 4 μήνες μετά το Brexit κι ενώ ήδη έτρεχαν προγράμματα σπουδών  σε κολλέγιο μέλος του Συνδέσμου που προεδρεύει, τα οποία δε θα λαμβάναν αναγνώριση.

Πέρναγε, άραγε, από το μυαλό των υπευθύνων ότι λόγο Brexit κάποια προγράμματα σπουδών δε θα αναγνωρίζονταν. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Καλυμμένοι πίσω από την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας πίστευαν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Κι όμως. Αν είχαν μελετήσει τόσο την ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36 όσο και το προεδρικό διάταγμα 38/2010 θα ήξεραν ότι κάποιες ειδικότητες αποτελούν εξαίρεση τόσο στον τρόπο αναγνώρισης όσο και στο είδος αναγνώρισης που λαμβάνουν. Θα γνώριζαν ότι οι ειδικότητες Νοσηλευτικής, Μαιευτικής και Αρχιτεκτονικής λαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και όχι από το ΣΑΕΠ/ΑΤΕΕΝ αλλά απευθείας από τους οικείους επαγγελματικούς φορείς.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όταν ο κύριος Γαβρόγλου κατήργησε την ισοδυναμία, λύθηκαν εν μέρει από την κυρία Κεραμέως. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα υπάρχουν και θα παραμένουν άλυτα όσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων δεν πιέζει, μέσα από τον θεσμικό του ρόλο, έτσι ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τους αποφοίτους προγραμμάτων σπουδών μέσω κολλεγίων.

Από ό,τι αντιλαμβάνεται κανείς, ο Σύνδεσμος Κολλεγίων και οι κολλεγιάρχες δεν έχουν καταλάβει ή δε θέλουν να καταλάβουν τα προβλήματα των αποφοίτων από τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν.

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: