Απόφοιτος Σκηνοθεσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κέρδισε το Grand Prize Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας

Απόφοιτος Σκηνοθεσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κέρδισε το Grand Prize Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας

Νέα / Ειδήσεις

Με αφορμή τα βραβεία που έχει συγκεντρώσει στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ο Νίκος Χριστοδούλου απαντά στις ερωτήσεις του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Μια εξαιρετική πορεία σημειώνει ο απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Νίκος Χριστοδούλου, ξεχωρίζοντας στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ με την πτυχιακή εργασία που δημιούργησε για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών του στο πρόγραμμα σπουδών Σκηνοθεσίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου!

Ο λόγος για την ταινία μικρού μήκους “Inside” η οποία απέσπασε το Grand Prize στο Cannes World Film Festival “Remember the Future” που πραγματοποιείται στις Κάννες. Ο απόφοιτος είχε κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας “Best Student Film” στο ίδιο φεστιβάλ, λίγους μήνες νωρίτερα.

Ακολουθούν τα Βραβεία «Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη» και «Καλύτερου Σκηνοθέτη» στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Αλικαρνασσού (Τουρκία) και του Phoenix (ΗΠΑ), αντίστοιχα.

Του αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια!

Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στο Μητροπολιτικό κολλέγιο ο Νίκος Χριστοδούλου.

Μ.Κ.: Πώς ένιωσες όταν σου ανακοίνωσαν την επιτυχία σου από το Φεστιβάλ;

Ν.Χ.: Είναι από τα πιο όµορφα συναισθήµατα που έχω βιώσει. Η αλήθεια είναι ότι πίστευα στην ταινία που είχα φτιάξει, αλλά δεν το περίµενα. Προφανώς ενθουσιάστηκα και είχα μείνει άφωνος! Το καλύτερο είναι ότι εκείνη την ώρα ήµουν µε τους φίλους και
και την οικογένεια μου,κάτι που με έκανε να το απολαύσω ακόμα περισσότερο. Είναι φοβερή επιβράβευση για τη σκληρή δουλειά που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια.

Μ.Κ.: Πώς πήρες την απόφαση να στείλεις την ταινία σου στο Φεστιβάλ Καννών;

Ν.Χ.: Είναι κάτι που ονειρευόµουν από µικρός. Έτσι, το πήρα απόφαση και είπα ότι µπορώ να το καταφέρω. Σίγουρα η πίστη στον εαυτό σου βοηθάει, αλλά εννοείται πως, παράλληλα, απαιτείται πολλή και σκληρή δουλειά. Ξέρετε το σινεµά δεν είναι εύκολο αντικείµενο. Έπρεπε να είµαι απόλυτα σίγουρος για την ιδέα µου και να δεθώ συναισθηµατικά µε αυτήν. Ξοδεύεις πολύ χρόνο για να δηµιουργήσεις την οπτικουακουστική µορφή της ιδέας σου.

Πριν καν γυρίσω την ταινία, συζητούσα συνεχώς µε του καθηγητές µου στο Κολλέγιο. Όταν -εντέλει- τελείωσα το πρώτο draft video και την είδαν οι καθηγητές µου, µου είπαν να µην χάσω άλλο χρόνο και να τη στείλω την επόμενη ημέρα κιόλας! Εκεί πήρα ένα δυνατό ψυχολογικό “boost” και πίστεψα πως, πλέον, ο δρόµος έχει ανοίξει και το “χαλί” έχει στρωθεί. Αρχικά, μου πρότειναν να ξεκινήσω µε τα µικρά φεστιβάλ. Είχα όµως ένα καλό προαίσθηµα για την ταινία και έτσι επέλεξα να την στείλω και στο φεστιβάλ των Καννών στην Γαλλία.

Μ.Κ.: Θα πας στην Τελετή Απονομής του Βραβείου;

Ν.Χ.: Τα µεγάλα φεστιβάλ διαχωρίζονται σε δύο στάδια: στους µηνιαίους διαγωνισµούς και στους ετήσιους. Μόνο αν περάσεις από το πρώτο στάδιο του µηνιαίου διαγωνισµού φτάνεις να σε επιλέξουν για το δεύτερο στάδιο του ετήσιου διαγωνισµού. Τελετή Απονοµής γίνεται µόνο στον ετήσιο διαγωνισµό. Οπότε εύχοµαι, σε 8 µήνες περίπου, να είµαι εκεί, στο ετήσιο Φεστιβάλ της Γαλλίας, που έστω και µόνο σαν υποψήφιος, θα µου είναι αρκετό.

Μ.Κ.: Τι θέμα έχει λοιπόν η ταινία “Inside”;

Ν.Χ.: Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ µε αρκετό µυστήριο και εκπλήξεις καθ’ όλη την διάρκεια. Η ταινία ακολουθεί τον πρωταγωνιστεί, τον Άρη, στην πορεία του να καταλάβει το τι συµβαίνει γύρω από την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί. Ένα βράδυ  καθώς γυρνάει από την δουλειά του, κλειδώνεται ξαφνικά µέσα στο ίδιο του το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο δεν παίρνει µπροστά και το τηλέφωνο του έχει ξεµείνει από µπαταρία. Δεν υπάρχει κανείς εκεί γύρω για να τον βοηθήσει. Η νύχτα µοιάζει µεγάλη και φαίνεται να παραµονεύουν µεγάλες εκπλήξεις τριγύρω. Είναι μία σκοτεινή, κλειστοφοβική ιστορία που σε κάνει να αναρωτιέσαι, με ένα απρόβλεπτο τέλος για να ενώσεις όλα τα κοµµάτια του “παζλ”.

Μ.Κ.: Πώς εµπνεύστηκες αυτή την ιστορία;
Ν.Χ.: Θίγει µια κατάσταση που µε είχε ιντριγκάρει και ήθελα πολύ να εξερευνήσω – δυστυχώς δεν µπορώ να την περιγράψω χωρίς να κάνω “spoil” της ταινίας! Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν κάποιος έχει δει έστω κι ένα επεισόδιο της σειράς “black mirror”, θα λατρέψει την ταινία µου!
Το ενδιαφέρον είναι ότι κατα την διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου είχα ένα περίεργο συναίσθηµα που δεν µπορώ ακόµη εξ’ ολοκλήρου να εξηγήσω. Αν και δεν είχα κάποια αντίστοιχη προσωπική εµπειρία, ένιωθα ότι όλα τα κοµµάτια του παζλ ενώνονταν στο σενάριο µου πολύ αρµονικά από την αρχή. Τελικά, 6 µήνες µετά την κατέθεσή της ως πτυχιακή εργασία, ξεκινάω να ζω τις καταστάσεις της ταινίας στο κοντινό περιβάλλον µου! Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό γεγονός για το οποίο και θα µιλήσω σε Q&A µετά την προβολή της ταινίας, µε λεπτοµέρειες!

Μ.Κ.: Από τη δική σου εμπειρία, ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο όταν φτιάχνεις μια ταινία;

Ν.Χ.:Η ιδέα και οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύεις θεωρώ ότι είναι οι πιο σηµαντικές πτυχές για µία επιτυχηµένη ταινία.

Μ.Κ.: Ποιο είναι το επόµενο βήµα σου; Τι όνειρα και φιλοδοξίες έχεις για το δηµιούργηµά σου ή και για αυτά που θα ακολουθήσουν;
Είµαι ένας άνθρωπος που από µικρός πετάει στα “σύννεφα”. Έχω µεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες για το µέλλον µου και θέλω να δουλέψω σκληρά για µία πετυχηµένη καριέρα. Δεν έχω σκοπό να επαναπαυθώ στην πρώτη επιτυχία γιατί έχω πολύ αγάπη και
µεράκι για το χώρο και θέλω να συνεχίσω να εξελίσσοµαι διαρκώς. Γράφω συνεχώς σενάρια και ετοιµάζω µεγάλου µήκους ταινίες και σειρές σε στάδια προ-παραγωγής. Θέλω να συνεχίσω την καριέρα µου στο εξωτερικό γιατί η αισθητική µου πιστεύω ότι ταιριάζει περισσότερο εκεί.

Μ.Κ.: Πώς θα περιέγραφες την εµπειρία των σπουδών σου στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο;

Ν.Χ: Η καλύτερη πτυχή της εκπαίδευσης µου στο κολλέγιο ήταν οι καθηγητές µου. Ιδιαίτερα ο Μιχάλης Webber και ο Ανέστης Ιωσηφίδης οι οποίοι είναι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες, µε πολλή γνώση και δίψα να διδάξουν. Με βοήθησαν να συγκροτήσω και να επεκτείνω τις γνώσεις µου στο αντικείµενο βάζοντας τις όλες σε µία σειρά.

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: