Οι θετικές συνέπειες του έρωτα στη ζωή του ανθρώπου από ψυχολογική σκοπιά

Blog

Πολλοί άνθρωποι έχουμε ερωτευθεί έστω μια φορά στη ζωή μας. Άλλες φορές καταλήγει κάπου κι άλλες όχι. Ο έρωτας, κυρίως μέσω της τέχνης, είναι συνυφασμένος με τις αρνητικές συνέπειες της ερωτικής απογοήτευσης ή του ανεκπλήρωτου. Όμως το συναίσθημα του έρωτα έχει και αρκετά οφέλη για την υγεία μας και τη σωματική και την ψυχική.

Ο έρωτας έχει βιολογική βάση σε αυτά που νιώθουμε. Όταν ερωτευόμαστε λοιπόν, εκκρίνονται κάποιες ουσίες στον εγκέφαλο οι οποίες μας βοηθούν η κάθε μια με τον τρόπο της.

  1. Η ντοπαμίνη, η οποία όταν απελευθερώνεται ενεργοποιεί το κύκλωμα της ανταμοιβής του εγκεφάλου μας και νιώθουμε ευχαρίστηση, σαν κάτι να «παίρνουμε» πίσω. Η ντοπαμίνη φυσικά εκκρίνεται και με άλλους τρόπους όπως όταν τρώμε κάτι που μας αρέσει ή ακούμε τη μουσική που μας αρέσει. Ακόμα, κατέχει κύριο ρόλο στους εθισμούς.
  2. Η σεροτονίνη, η οποία λέγεται αλλιώς και η ορμόνη της καλής διάθεσης και εξηγεί το λόγο που στα πρώτα στάδια του έρωτα «πετάμε απ’ τη χαρά μας».
  3. Η ωκυτοκίνη, η οποία λειτουργεί ως αγχολυτικό. Είναι γνωστή και ως η ορμόνη της εμπιστοσύνης ή της αγκαλιάς και μειώνει το φόβο και το στρες του αγνώστου βοηθώντας στην οικειότητα και το «δέσιμο».
  4. Οι ενδορφίνεςοι οποίες είναι αναλγητικές, δρουν δηλαδή σαν παυσίπονο και απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού.
  5. Η τεστοστερόνη, η οποία σχετίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία και επαφή.
  6. Και τέλος, η κορτιζόλη, η οποία μας προκαλεί στρες. Παρόλο που αυτή η ουσία μας κάνει να αισθανόμαστε ανασφάλεια με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε, να έχουμε αϋπνίες και ταχυπαλμίες, οι περισσότερες ουσίες που εκκρίνονται όταν είμαστε ερωτευμένοι μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όταν ερωτευόμαστε νιώθουμε ένα άγχος και κάποιες ανασφάλειες αλλά κυρίως έχουμε καλύτερη διάθεση, νιώθουμε ότι ερχόμαστε κοντά με το άλλο άτομο, βιώνουμε λιγότερους σωματικούς πόνους, παίρνουμε μεγάλη ευχαρίστηση κι έχουμε μεγαλύτερη σεξουαλική διάθεση. Συνήθως επίσης βιώνουμε αλλαγές στην όρεξη για φαγητό και τον ύπνο. Αν και συνήθως οι ώρες του ύπνου μειώνονται, ο ύπνος είναι πιο ποιοτικός και η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μεγαλύτερη στις αρχές μιας ρομαντικής σχέσης (Brand, Luethi, vonPlanta, Hatzinger, & Holsboer-Trachsler, 2007).

Σωματικά, εκτός από τον ιδρώτα ή τα υπόλοιπα σωματικά συμπτώματα του στρες, μπορεί να νιώθουμε τις «πεταλούδες στο στομάχι», αποτέλεσμα του ενθουσιασμού. Ο ενθουσιασμός αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως «θετικό στρες». Η ευτυχία που καταλήγουμε να νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εκκρινόμενες ουσίες επιδρά στην υγεία μας με θετικό τρόπο.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι, τα κύτταρα ανανεώνονται με αποτέλεσμα να μας προσφέρει μακροζωία, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μας ηρεμεί μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προβλήματα σχετιζόμενα με αυτό όπως οι καρδιοπάθειες, κι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες ώστε να δείχνουμε πιο νέοι και ζωντανοί. Λόγω της καλύτερης διάθεσης και του μειωμένου άγχους, εξισορροπείται το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουμε πιο ποιοτικό ύπνο και μας κάνει να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας, ειδικά την σωματική μας ευεξία και την εμφάνισή μας. Ακόμα, το σεξ ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα το σώμα μας να έχει καλύτερη άμυνα έναντι σε πιθανές ασθένειες. Τέλος, ο έρωτας όπως είπαμε μειώνει τα επίπεδα του «αρνητικού» στρες κι έτσι βελτιώνει την ψυχική μας υγεία καθώς βιώνουμε αγάπη, στοργή, επιβεβαίωση, αισιοδοξία, ευεξία, αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης κι όλα αυτά συμβάλουν στο συναίσθημα της ευτυχίας. Έτσι, συμβάλει στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων δυσάρεστων συναισθημάτων.

 

Χασταλή – Σιταρά Μαρία

Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

https://m.facebook.com/ChastaliSitaraMaria

 

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: