Οι απόφοιτοι κολλεγίων έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Ο.Ε.Ε.

Νέα / Ειδήσεις

Το Ο.Ε.Ε. ζήτησε από απόφοιτο κολλεγίου αναγνώριση του πτυχίου του από τον ΔΟΑΤΑΠ για την εγγραφή του στο μητρώο μελών, αφού νωρίτερα του είχε δώσει επαγγελματική ταυτότητα λογιστή – φοροτεχνικού β´ τάξης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κατόπιν αποφάσεως,  έκρινε πως είναι παράνομη η απαίτηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΟΕΕ) για την εγγραφή του αποφοίτου στο μητρώο μελών, αφού το πτυχίο ήταν αναγνωρισμένο με επαγγελματική ισοδυναμία από το ΑΤΕΕΝ.

Το Ο.Ε.Ε. αρνούνταν την εγγραφή του αποφοίτου στο μητρώο μελών με τη δικαιολογία πως η αναγνώριση του πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης, υποστήριζε πως βάσει του π.δ. 38/2010 έχει υποχρέωση να χορηγήσει μόνο επαγγελματική ταυτότητα στον απόφοιτο.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε την πράξη αυτή του Ο.Ε.Ε. παράνομη, καθώς μη εγγράφοντας τον απόφοιτο στο μητρώο μελών του στερεί την επαγγελματική αξιοποίηση και χρήση του πτυχίου του, καθώς και την επιμορφωτική εξελιξή του, αφού δεν θα είχε πρόσβαση στις παροχές των μελών (ενημερώσεις, σεμινάρια κ.α.). Επιπλέον το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών χαρακτήρισε πως η συγκεκριμένη τακτική του Ο.Ε.Ε. παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που αναφέρεται στην επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών.

Η συγκεκριμένη απόφαση συμβάλλει καθοριστικά στην πλήρη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων και ανοίγει τις πόρτες για την εγγραφή των αποφοίτων στο μητρώο μελών του Ο.Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή είναι μία από τις πολλές που έχουν κερδίσει απόφοιτοι μέσω προγραμμάτων σπουδών σε κολλέγια για την εγγραφή τους στους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας. Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος στην άδικη μεταχείριση και όπως αποδεικνύεται, οι νόμοι είναι ξεκάθαρα υπέρ των αποφοίτων.

Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το: